Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afrika Uluslar Kupası’nda dördüncü gün: Zambiyalı hakem, Tunus-Mali maçını iki kez erken bitirerek akıl almaz bir olaya imza attı

Afrika Uluslar Kupası, dün (12 Ocak) oynanan üç karşılaşma ile devam etti. E Grubu maçında Fildişi Sahili, Ekvator Ginesi’ni Demir Grup Sivasspor’da forma giyen Max Gradel’in attığı gol ile 1-0 mağlup etti. F Grubu’nun açılış maçına ise Zambiyalı hakem Janny Sikazwe damgasını vurdu. Mali’nin Tunus’u Ibrahima Kone’nin penaltı golü ile mağlup ettiği maçta Sikazwe, karşılaşmanın normal süresi tamamlanmadan iki kez bitiş düdüğü çalarak tarihe geçti. Grubun diğer maçında ise Gambiya, Moritanya’yı Ablie Jallow’un golü ile 1-0 yendi.

Max Gradel, Fildişi Sahili’ni galibiyete taşıdı

Kamerun’un ev sahipliğini yaptığı Afrika Uluslar Kupası’nda D Grubu karşılaşmalarının ilk haftası, dün (12 Ocak) oynanan Ekvator Ginesi-Fildişi Sahili maçıyla sona erdi. Turnuvanın favorilerinden Fildişi Sahili, rakibini Demir Grup Sivasspor forması giyen Max Gradel’in 5. dakikada attığı gol ile 1-0 mağlup etti. D Grubu’nun ilk maçında Cezayir ile Sierra Leone, 0-0 berabere kalmıştı.

D Grubu’nun ikinci haftasında Fildişi Sahili, Sierra Leone ile karşılaşırken Cezayir ise Ekvator Ginesi ile kozlarını paylaşacak.

Max Gradel’in Fildişi Sahili’ne üç puanı getiren golü:

Ekvator Ginesi-Fildişi Sahili karşılaşmasında maçın oyuncusu, bir dönem Galatasaray’da kiralık olarak top koşturan Jean Michael Seri seçildi. 

Zambiyalı hakem, yaptığı akıl almaz hatalar ile Tunus-Mali maçının önüne geçti

F Grubu’nun açılış maçında Tunus ile Mali kozlarını paylaştı. Mali, müsabakanın 48. dakikasında Ibrahima Kone’nin penaltıdan kaydettiği gol ile 1-0 öne geçti. Tunus ise 77. dakikada Wahbi Khazri ile bir penaltı atışından faydalanamadı.

Karşılaşma normal seyrinde devam ederken sahneye Zambiyalı hakem çıktı. Geçmişinde pek çok skandal bulunan Janny Sikazwe, maçın 85. dakikasında bitiş düdüğünü çaldı. Ancak Sikazwe, her iki ekipten de gelen yoğun itirazların ardından yaptığı hatayı fark etti. Bir müddet ara verilen maç, kaldığı yerden devam etti. 

Hakem Janny Sikazwe, son beş dakikalık dilimde de kötü performansına devam etti. 87. dakikada El Bilal Toure’ye doğrudan kırmızı kart gösteren Sikazwe, Tunus’u maçın son bölümünde 10 kişi bıraktı. Ancak Zambiyalı hakem, futbol tarihine geçecek hatasını en sona saklamıştı. Sikazwe, normal sürenin bitimine 18 saniye kala, bitiş düdüğünü bir kez daha çaldı. Tunus’un teknik heyeti, Sikazwe’nin normal süre dolmadan maçı ikinci kez bitirmesinin ardından çileden çıktı. Kendisine gösterilen tepkilere aldırış etmeyen hakem ise ekibiyle soyunma odasının yolunu tuttu.

Zambiyalı hakem Janny Sikazwe, yaşananların ardından Afrika Futbol Konfederasyonu’na (CAF) maçı kaldığı yerden devam ettirmek istediğini iletti. CAF, Sikazwe’nin bu talebini her iki takımın yetkililerine de bildirdi. Malili oyuncular sahaya çıkarken, Tunus takımı ise sahaya çıkmayı reddetti. Mali, böylelikle maçı 1-0 kazanmış oldu. CAF’ın Sikazwe ve karşılaşmaya ilişkin soruşturma açması bekleniyor. 

Janny Sikazwe’nin sicili hayli kabarık. Zambiyalı hakem, 2018 yılında yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla geçici olarak görevinden alınmıştı. Sikazwe, 2019 yılının Ocak ayında hakemliğe geri dönmüştü.

Zambiyalı hakem Janny Sikazwe’nin Tunus cephesini çileden çıkardığı anlar:

Tunus-Mali karşılaşmasının özet görüntüleri:

Tunus-Mali karşılaşmasında maçın oyuncusu, Bosso Mounkoro seçildi.

Gambiya, turnuvaya üç puan ile başladı

F Grubu’nun diğer maçında Moritanya ile Gambiya karşı karşıya geldi. Gambiya, rakibini Ablie Jallow’un 10. dakikada attığı gol ile 1-0 mağlup etmeyi başardı.

F Grubu’nun ikinci haftasında Gambiya, Mali ile karşılaşırken, Tunus ise Moritanya ile kozlarını paylaşacak. 

Moritanya-Gambiya karşılaşmasının özet görüntüleri:

Moritanya-Gambiya karşılaşmasında maçın oyuncusu, Musa Barrow seçildi. 

Afrika Uluslar Kupası’nda ikinci hafta heyecanı, bugün (13 Ocak) oynanacak Kamerun-Etiyopya ve Yeşil Burun Adaları-Burkina Faso karşılaşmaları ile başlayacak.

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.