Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da Yusuf Yerkel protestosu: “Yerkel’i istemiyoruz”

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te 301 işçinin hayatını kaybettiği maden kazasından sonra eylem yapan maden işçisini yerde tekmeleyen dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel kalem müdür yardımcısı Yusuf Yerkel’in Frankfurt Başkonsolosluğu’na ticari ateşe olarak atanmasına yönelik tepkiler sürüyor. Bugün başkonsolosluk önünde “Yerkel’i istemiyoruz” eylemi düzenlendi.

Soma’daki maden kazasının ardından bir madenciyi tekmeleyen görüntüsüyle gündeme oturan Yusuf Yerkel’in Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosluğu’na ticari ateşe olarak atanmasına karşı tepkiler sürüyor. Bugün (14 Ocak) Frankfurt Başkonsolosluğu önünde “Yerkel’i istemiyoruz” eylemi düzenlendi. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde “Persona non grata”, “İstenmeyen kişi” ve “Yusuf Yerkel’i istemiyoruz” pankartları açıldı.

Soma’da hayatını kaybedenlerin anısına yapılan konuşmalarda Yerkel’in ticari ateşe olarak atanmasını kabul etmeyecekleri vurgulandı ve “Yerkel geri gidene kadar mücadele edeceğiz. Böyle biri Türkiye-Almanya ticari ilişkilerine yarar sağlamaz” denildi.

Hessen Eyalet Meclisi’nin duyurduğu ortak açıklamada şu görüşler dile getirildi:

“Yusuf Yerkel’in TC Frankfurt Başkonsolosluğu’nda ticari ateşe olarak görevlendirilmesini protesto ediyoruz. Mayıs 2014’te 301 kişinin hayatını kaybettiği Soma’daki maden ocağı iş cinayetinden hemen sonra, dönemin başbakanı ve şimdinin cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından olan Yusuf Yerkel kendisini kaybederek, yerde yatan bir maden işçisini acımasızca tekmelemişti. Oysa bu maden emekçisi, sadece Türkiye’deki maden ocaklarının tehlikeli ve kabul edilemez olan çalışma koşullarını protesto ediyordu. Bay Yerkel’i ‚istenmeyen şahıs’ olarak ilan ediyoruz. Bu insanlık düşmanını şehrimizde istemiyoruz! Bütün demokratik ve insani örgütlenmeleri, bu eylemimize destek vermeye davet ediyoruz.”

Eyleme katılan ve açıklamaya imza atan derneklerin isimleri şöyle:

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Hessen Temsilciliği, Frankfurt Alevi Kültür Merkezi Cem Evi, Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), Almanya Ticaret ve Yatırım Birliği (ATİYAB) Hessen, Beşiktaş Halkın Takımı – Darmstadt, CHP Hessen, Rheinland Pfalz ve Saarland Birliği, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF), Frankfurt, Darmstadt Halkevi, Rüsselsheim Barış Evi, Frankfurt Haziran Kültürevi, Hessen Sol Parti, Teberler Kültür ve Eğitim Merkezi, Türkiye Sosyaldemokratları Derneği (TSD) Frankfurt, Halkevi Frankfurt, Soykırım Karşıtları Derneği, Hanau Alevi Kültür Merkezi Cemevi, Almanya Türk Öğretmen Dernekleri Federasyonu (ATÖF), Hessen Türk Öğretmenler Derneği (TÖDER), Kızılırmak Kültür Derneği, Metal İşçileri Sendikası Frankfurt (IG Metall).

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.