Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanlığı’ndan karantina ve izolasyon rehberi

Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu toplantısında alınan yeni kararların ardından karantina ve izolasyon uygulamalarına ilişkin rehber yayımladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında çarşamba günü (12 Ocak) düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nda karantina ve izolasyon kurallarına ilişkin alınan yeni kararların ardından Sağlık Bakanlığı yeni bir rehber yayımladı.

Buna göre, yaşlı bakımevleri, ceza infaz kurumları gibi yüksek riskli kişilere bakım verilen alanlarda kalan ve hizmet veren, hatırlatma dozu yapılmamış, son üç ay içinde hastalığı geçirmemiş veya aşısız koronavirüs temaslısı kişilerin karantina süresi 10 gün olacak.

Yüksek riskli kişilere hizmet veren kişiler, yedinci günde karantina süreleri sonlanmış olsa bile 10 gün süreyle riskli gruba hizmet vermeyecek.

Ayrıca söz konusu alanlarda kalan veya hizmet verenlerden koronavirüsü belirtisiz veya hafif geçiren kişilerin de izolasyon süresi 10 gün olarak önerildi.

Hatırlatma dozunu yaptıranlara ve üç ay içinde hastalığı geçirenlere karantina uygulanmayacak

Hatırlama dozu yapılmış veya son üç ay içinde hastalığı geçirmiş koronavirüs yakın temaslı olan kişiler karantinaya alınmayacak.

Bu kişiler maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak, kendi semptomlarını da takip ederek günlük yaşamlarına devam edecek. Bu kişilerde semptom gelişmesi durumunda, semptom geliştiği gün PCR testi yapılacak.

Rehberde, karantina uygulanmasa bile kısmi risk nedeniyle yakın temaslı kişilerin 10 güne kadar maske ve mesafeye azami dikkat etmeleri gerektiği belirtildi.

Hatırlatma dozunu yaptırmayanlara ve aşısızlara yedi gün karantina

Hatırlatma dozu yapılmamış, son üç ay içinde hastalığı geçirmemiş veya aşısız kişilerden yakın temaslı olanlar yedi gün karantinada kalacak.

Karantina süresince semptom gelişmemesi halinde yedinci günde test vermeden karantina sonlandırılacak.

Karantina boyunca herhangi bir semptom gelişmesi durumunda ise semptom geliştiği gün PCR testi yapılacak.

Koronavirüsü hafif geçirenlere yedi gün karantina

Koronavirüsü belirtisiz veya hafif geçirenlerde de aşı durumuna bakılmaksızın semptomları olan kişiler semptom başlangıcından itibaren, semptomu olmayan kişiler ise ilk PCR testi için numune alınmasından itibaren yedi gün boyunca izolasyona alınacak.

Yedinci günün sonunda semptomsuz veya hafif semptomlu olup son 24 saat içinde antipiretik almaksızın ateşi olmayan kişilerin izolasyonu PCR testi yapılmaksızın sonlandırılacak.

Rehberde, bu kişilerin de kısmi risk nedeniyle 10 güne kadar maske ve mesafeye azami dikkat etmesi gerektiği vurgulandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.