Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de doğum oranlarında rekor düşüş

2021’de Çin’de doğum oranlarında rekor düşüş kaydedildi. Düşüşün hükümetin 2021’de getirilen “aile başına üç çocuk kuralı” nedeniyle yaşandığı düşünülüyor. Ülkede 2021’de bin kişi başına 7,52’lik doğum oranı kaydedilirken bu, Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun veri toplamaya başladığı 1949’dan bu yana en düşük rakam.

Çin’de, “aile başına en fazla üç çocuk” kuralının yürürlüğe girdiği 2021’de doğum oranlarında rekor düşüş yaşandı. 2021’de bin kişi başına 7,52’lik doğum oranı kaydedildi. Bu oran, Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun veri toplamaya başladığı 1949’dan bu yana en düşük rakam olarak kayıtlara geçti

Çin 2016 yılında, hızla yaşlanan nüfusu nedeniyle ortaya çıkan ekonomik risklerden kaçınmak amacıyla on yıllardır uygulanan “tek çocuk politikasını” rafa kaldırarak yerine aile başı iki çocuk sınırı getirdi. Öte yandan kentsel yaşamın yüksek maliyeti, yeni kurala rağmen çiftleri daha fazla çocuk sahibi olmaktan alıkoydu.

Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre, Çin nüfusunun, göçün hariç tutulduğu, doğal büyüme oranı 2021’de yüzde 0,034 oldu. İstatistik bürosuna göre bu rakam 1960’tan bu yana kaydedilen en düşük doğal büyüme oranı.

2021’de esnetilen nüfus kanunuyla artık çiftler üç çocuk sahibi olabiliyor. Bunun yanı sıra Çin, kâr amaçlı okul dışı eğitimin yasaklanması gibi çocuk yetiştirmenin mali yükünü azaltan yeni düzenlemelere gitti. Ancak yeni düzenlemelere rağmen Çin’deki doğal büyüme, beklenenden çok daha yavaş seyrediyor.

Diğer yandan, Çin’de çalışma çağındaki nüfus oranı giderek azalıyor. Bu da ülkenin giderek daha yaşlı bir ülke haline gelmesine ve halkın sağlık sektörü üzerindeki yükünün artmasına neden oluyor.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre, 2020’de ülkede 12 milyon doğum kaydedilirken 2021’de bu rakam 10,62 milyona düştü. Ülkede 2020’deki doğum oranı ise 1000 kişi başına 8,52 olarak kaydedilmişti.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.