Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Salgın onlara yaradı: Bill Gates, Elon Musk ve Jeff Bezos, servetlerine servet kattı

Küresel eşitsizlikle mücadeleyi amaçlayan yardım kuruluşu Oxfam’ın raporuna göre koronavirüs salgını döneminde, dünyanın en zenginleri daha da zengin oldu. 163 milyon insanın yoksulluk sınırının altına düştüğü vurgulanan raporda, yoksulluğun her gün 21 bin kişinin ölümüne neden olduğunun da altı çizildi.

Oxfam’ın raporunda, dünyanın en zengin 10 insanının Mart 2020’den bu yana servetlerini ikiye katladıkları belirtildi. 

“Her gün yeni bir milyarder”

Oxfam Yöneticisi Danny Sriskandarajah, rapora ilişkin açıklamasında “Salgın döneminde neredeyse her gün yeni bir milyarder ortaya çıkmaya başlarken, dünya nüfusunun yüzde 99’u ise sokağa çıkma yasakları, azalan uluslararası ticaret ve turizm nedeni ile daha kötü duruma geldi ve 160 milyon insan daha da yoksulluğa sürüklendi. Ekonomik sistemimizde derin bir sorun var” dedi. 

Yardım kuruluşunun verilerine göre dünyanın en zengin 10 insanı, Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault ve ailesi, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Sergey Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer ve Warren Buffet’in salgın döneminde ikiye katlanan servetleri, 700 milyar dolardan 1,5 trilyon dolara yükseldi.

Elon Musk’ın serveti yüzde binden fazla, Bill Gates’in serveti yüzde 30’luk bir artış gösterdi.

Rapor aynı zamanda koronavirüs salgınından bağımsız olarak, 160 milyon insanın günlük 5.50 doların altında bir gelir ile yaşadığını ortaya koydu. Dünya Bankası ise üst orta gelirli ülkelerde yoksulluk ölçüsünü günlük 5,50 dolar olarak belirliyor.

Rapora göre, 2019 yılına kıyasla şu anda dünya genelinde çalışan kadın sayısı 13 milyon daha az ve 20 milyondan fazla kız çocuğu bir daha okula dönmeme riski ile karşı karşıya.

Jeff Bezos

Sriskandarajah açıklamasında, “Küresel bir kriz sırasında bile, adil olmayan ekonomik sistemlerimiz en zenginler için göz kamaştırıcı beklenmedik fırsatlar sunmayı başarıyor ancak en fakirleri koruyamıyor” diye konuştu. Sriskandarajah, siyasi liderlerin “içinde bulunduğumuz ölümcül rotayı değiştirmek” için daha “cesur” ekonomik stratejileri desteklemesi gerektiğini de söyledi.

Aşıların fikri mülkiyet haklarından feragat edin

Oxfam aynı zamanda, daha geniş üretim ve daha hızlı dağıtım sağlamak için koronavirüs aşılarının fikri mülkiyet haklarından feragat edilmesi çağrısında da bulundu.

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.