Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

36 gün, 5 bin kilometre: İskoçyalı kürekçiler, Atlantik Okyanusu’nu geçti

İskoçyalı kürekçilerden oluşan bir ekip, İspanya’daki La Gomera’dan Karayipler’deki Antigua’ya 4 bin 830 kilometrelik mesafeyi kürek çekerek katetti. Yolculuk, Atlantik Okyanusu’ndaki şiddetli dalgalar nedeniyle 36 gün sürdü.

İskoçyalı kürekçilerden oluşan bir ekip İspanya’daki La Gomera’dan Karayipler’deki Antigua’ya 4 bin 830 kilometrelik mesafeyi kürek çekerek katetti. Beş kürekçiden oluşan ekip, 36 gün süren yolculuk boyunca Atlantik Okyanusu’nda zorlu dalgalar boğuşmak zorunda kaldı.

“Şimdiye kadar yaptığımız en zor şey”

2021 Talisker Atlantic Challenge’da üçüncü olan ve Ian Baird, Duncan Hughes, Ross McKinney, Fraser Potter ve Clive Rooney’den oluşan İskoç kürek takımı, bu yolculuğu “şimdiye kadar yaptığımız en zor şey” diye tanımladı. 

Ross McKinney, Ian Baird, Fraser Potter, Clive Rooney ve Duncan Hughes

Ian Baird yolculuk ile ilgili açıklamasında, “Bizi koltuğumuzdan güverteye düşürebilecek 12 metrelik dalgalar ile boğuştuk, bu kesinlikle korkunç bir deneyimdi. Ayaklarımız kayığa bağlı olmasaydı kendimizi suda bulabilirdik. Dalgalar tepeler kadar büyüktü ve jet motoru gibi sesler çıkarıyordu” dedi.

Baird, yolculuk sırasında denize düşmenin ölümcül olacağını çünkü teknenin karanlıkta bir mürettebat üyesini bulabilecek kadar hızlı döndürülemeyeceğini söyledi.

“Five in a Row” adlı ekip yolculuk sırasında iki kürekçinin bir seferde iki saat uyumasına, diğer üçünün kürek çekmeye devam etmesine izin veren bir rotasyon kurdu. “Çok sıcak ve havasız olduğu için uyumakta çok zorlandım” diyen Baird, yataklarını “cam elyaftan tabutlar” diye niteledi.

Baird, “İki saatlik uyku düzeni fikri, REM uyku döngüsünün 90 dakika olması ve kendinizi dinç hissederek uyanmanızdır. Cidden garip rüyalar gördüm ve garip bir şekilde uyandım. Kürek çekerken güneş gözlüklerimizi takıp ağladığımız çok zaman oldu. Çok zor bir deneyimdi ve bir daha asla böyle bir şey yapmama kararı aldım” diye konuştu.  

Ekip üyelerinin elleri kürek çekmekten kesildi ve nasır bağladı.

Sulandırılmış yemek, çikolata ve meyve eşliğinde yolculuk

Ekip üyeleri bu süreçte kendilerini temizlemek için ıslak mendiller kullandı ve ara sıra tuzdan arındırma makinelerinden geçirilen özel sabun ve deniz suyu ile bir kova banyosu yaptı. Kürekçiler, günlük 8 bin kaloriyi sulandırılmış yemeklerden, yulaflı keklerden, çikolatadan ve meyvelerden aldı.

Ekip üyeleri, haftada bir kez, tekneyi yavaşlatacak midyeleri teknenin altından temizlemek için suya atladıklarını da belirtti. Baird, “Yaklaşık bir hafta önce, midyeleri temizledikten hemen sonra, bir köpekbalığı teknenin etrafında dönüyordu, bu yüzden bunu bir daha asla yapmamaya karar verdik” dedi.

115 bin sterlin toplandı

Ekip kurumsal sponsorluk ve bağış toplama amacı ile yarış sayesinde 115 bin sterlin topladı. Toplanan ek fonların, “Reverse Rett” hayır kurumuna verileceği belirtildi.  

Ross McKinney, Ian Baird, Fraser Potter, Clive Rooney ve Duncan Hughes

Dört çocuk babası Ross McKinney’in şu anda 10 yaşındaki kızı Eliza’ya, üç yaşındayken Rett sendromu teşhisi konuldu. Nadir görülen ve genetik bir rahatsızlık olan sendrom, sağlıklı bir ile üç yaş arasındaki çocukları etkiliyor ve çocuklar, yürüme, konuşma, ellerini kullanma ve hatta normal nefes alma yeteneklerini kaybediyor. 

Ross’un 46 yaşındaki eşi Catherine McKinney yarış ile ilgili basına verdiği demeçte, “Yaptıkları inanılmaz. Beş hafta boyunca her iki saatte bir ıslak kıyafetlerini çıkarıp nemli kıyafetler giymek zorunda kaldılar. Yaşadıkları deneyim acımasız ve gerçekten zordu. Büyük dalgalar tarafından koltuklarından fırlatılmaktan yaralanmışlar ve hırpalanmışlar. Dayanıklılıklarını sürdürmek için inanılmaz derecede iyi iş çıkardılar” dedi.

Baird de basına verdiği demeçte, “Bir sürü karışık duygumuz var ama esas olarak başardıklarımızla gurur duyuyoruz. Hiçbirimizin bu kadar güçlü rakiplerin olduğu bir yarışta podyum bitirmeyi beklediğini sanmıyorum. Hayatımızın geri kalanında bir daha asla bu kadar zor bir şey yapacağımızı sanmıyorum” diye konuştu.

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.