Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’nin ittifak tutumunu açıklayan Pervin Buldan toplumsal muhalefeti işaret etti

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin TBMM’deki grup toplantısında konuştu. HDP’nin ittifak tartışmalarına dair tutumunu açıklayan Buldan, “Bizim ittifakımız grev çadırındaki işçilerdir, bütün ekonomi bakanlarından daha iyi ekonomi bilen işportacı Zehra teyzedir. Bizim ittifakımız kardeşleri Enes Kara için Taksim’e çıkan ve polis müdahalesi ile karşı karşıya gelen genç yoldaşlarımızdır, bizim ittifakımız havasını, suyunu, toprağını, deresini savunan Havva anadır” diye konuştu.

Siyasi iktidarın, ekonomik çöküşün konuşulmaması için halkın gündemini saptırmaya çalıştığına dikkat çeken Buldan, “Bizim ittifakımız her gün öldürülen kadınlar için adliye adliye gezen sokakları caddeleri dolduran hiçbir şeyden korkmayan kadınlardır, kayyuma karşı halkın sandıktaki iradesidir” dedi. İktidarın siyasetinin bittiğini dile getiren Buldan, “Herkes biliyor ve görüyor asıl büyük hikayeyi umudu yeniden inşa eden Türkiye’nin ezilen emekçi yoksul hakları yazacaktır, kısacası HDP yazacaktır” diye konuştu.

“Büyük dönüşüm ittifakı”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın Adıyaman’da yaptığı bir toplantı sırasında “Vallahi açım ben” diye bağıran çiftçiyi hatırlatan Buldan, “Buradan tüm yurttaşlarımıza sesleniyorum: AKP-MHP iktidarının hamasetine karşı çarşıda, pazarda, sokaklarda, meydanlarda, marketlerde her yerde, geçin bu yalanları demenin tam zamanıdır, hesap sormanın tam zamanıdır” dedi. Buldan, siyasi iktidarın yalan siyaseti ürettiğini ve bunun artık halkta bir karşılığı olmadığını dile getirdi. İttifak tartışmalarına değinirken toplumdaki krize dikkat çeken Buldan, şöyle devam etti: “Bizim ittifakımız toplumdaki büyük itirazı inşaya çevireceğimiz büyük dönüşüm ittifakıdır. HDP’nin ne yapacağını merak edenlere söyleyelim biz toplumsal muhalefeti demokratik muhalefetin eşit ve birlikte yaşamın ortak geleceğin barışın temel taşıyız taşıyıcı kolonuyuz.” 

İmralı görüşmeleri

HDP’nin demokratik siyasi zeminde durduğunun altını çizen Buldan “HDP’yi silah, şiddet ve çatışma ile bağdaştıramaz, böyle bir fotoğrafın içine yerleştirilemezsiniz. HDP’nin durduğu yer diyalog ve müzakere zeminidir, demokratik çözüm ve barış zeminidir “dedi. Buldan, İmralı görüşmelerine ilişkin ise şunları söyledi:

“İmralı’da yürütülecek diyalog görüşmelerini sonuna kadar destekleriz ancak bir taraftan mutlak tecridi uygulamaya devam edenlerin, diğer taraftan İmralı’dan söz etmelerini asla samimi bulmadığımızı da özellikle ifade etmek istiyorum. Bir tarafta rehin tutulan demokratik siyasetçiler Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel, İdris Baluken, Gülten Kışanak ve tüm arkadaşlarımız; diğer tarafta ise İmralı’da ağırlaştırılmış bir tecrit. Bu iki durumun üzerinden yürütülen tartışmayı doğru bulmuyoruz ve kabul etmiyoruz.”

Enes Kara olayı

Enes Kara’nın yaşamına son vermesine ilişkin de konuşan Buldan, “Yaşamları karartan düzen, AKP’nin Ensar düzenidir, TÜRGEV ve TÜGVA düzenidir” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öğrenciler barınmak için yurt bulamazken, israf sarayının harcamaları hiç hız kesmeden devam ediyor. 2022 yılı yatırım programına göre Ankara, Muğla ve Bitlis’teki yazlık-kışlık sarayların bakımı, onarımı, donanımı adı altında 470 milyon lira, eski parayla 470 trilyon lira para harcayacaklar. Tüm saraylarının bugüne değin toplam harcaması böylece 4,5 milyarı bulmuş olacak. Saray Türkiye’nin kaynaklarını yutan büyük bir karadeliktir. Yeterli öğrenci yurdu yapılamamasının sebebi bu karadeliktir. Yutan saray sebeptir, ülkedeki açlık yoksulluk ve sefalet sonuçtur.”

Ekonomi tartışmaları

Ekonomiye ilişkin konuşan Buldan, “Maliye Bakanı çıkmış, ‘Bekleyin enflasyon 2023 Haziran’ında tek haneye inecek’ diyor. Bakan olacakları şimdiden çok iyi görüyor çünkü eğer seçim o zaman yapılırsa 2023 Haziran’ında önce sizin iktidarınız düşecek, arkasından enflasyon düşecek, sizin gördüğünüz tam da budur. AKP Genel Başkanı durmadan ‘Dolardaki köpüğü aldık’ diyor bu da köpüklü bir yalandır. Siz asıl dolardaki kaymağı aldığınız ve yediniz. Yandaşlarınıza 20 Aralık’ta en büyük vurgunu yaptırdınız, bunu hepimiz biliyoruz” dedi.

“Yüksek elektrik faturalarına ödenen para ÖSO’ya gidiyor”

Buldan, sözlerine şöyle devam etti:

“Hanelere tarihin en yüksek elektrik faturaları gelmeye başladı en düşük fatura 500 lira. Bakın bu fatura bedelleri nerelere gidiyor. Faturadaki bedelin bir kısmı İdlib’deki ÖSO çetelerinin elektrik masrafını karşılıyor ve onların maaşları ödeniyor. Faturalardaki o büyük artışlar TRT katkı payı olarak kullanılıyor, bunu da Türkiye halkının iyi görmesi gerekiyor. Fatura bedelinin bir diğer kısmıyla israf sarayının maskeli baloları, ışık masrafı karşılanıyor ve fatura bedelinin bir bölümüyle de yandaşlara dağıtılan ihalenin garanti bedeli ödeniyor.”

Tutuklu siyasiler

Buldan, cezaevlerindeki siyasi tutuklulara ilişkin de şunları söyledi: “Cezaevlerinde 12 Eylül düzeni dayatılmaktadır. Son dönemde cezaevlerinde yedi cansız beden çıktı. Düşmanlık politikasını Elazığ kadın cezaevinde tutuklu bulunan sevgili Leyla Güven arkadaşımızı tehdit etmeye kadar vardırdılar. Arkadaşlarımız Figen Yüksekdağ, Edibe Şahin ve Gülser Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 15 kişiye, cezaevinde yaşamını yitiren Garibe Gezer’in ölümü sonrası ‘Baskılar bizi yıldıramaz’ sloganı attıkları gerekçesiyle disiplin cezası verdiler. Kenan Evren bu düzenden, bu anlayıştan sonuç alamadı siz de asla alamayacaksınız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.