Tüketici Hakları Yönetmeliği’nde değişiklik: Düşük internet hızına sözleşme iptali hakkı

Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler ile birlikte düşük internet hızında tüketiciye fesih hakkı tanındı, e-Devlet üzerinden abonelik başlatma ve işletmelerin tekliflerini karşılaştırma imkanı sunuldu.  

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan sosyal medya hesabından düzenlemenin detaylarını paylaşarak, “Haberleşme hizmetlerinde vatandaşlarımızın haklarını daha güçlü koruduğumuz birçok yenilik içeriyor” dedi.

Düşük internet hızı haklı fesih sebebi

Sayan, sosyal medyadan yaptığı açıklamalarda verilen onayların, işletmecilerin çevrimiçi işlem merkezinden 7 gün 24 saat kontrol edilebileceğini belirterek şunları yazdı: “Abonelik sözleşmesi yapıldığında, tüketiciye kolay ve anlaşılabilir taahhütname, sözleşme örneği verilecek. Aboneler, hangi işlemlerinin taahhüde aykırılık oluşturacağı konusunda şeffaf şekilde bilgilendirilecek. Aboneye duyurulan internet hızının sağlanamaması halinde, vatandaşımız ceza ödemeden sözleşmeyi feshedebilecek.”

Yüksek fatura mağduriyetlerinin engellenmesi için işlem yetkilileri kısıtlanabilecek

Elektronik haberleşme aboneliklerinin e-Devlet kapısı üzerinden başlatılabileceğini ve gerçek zamanlı dijital görüşme ile kimlik doğrulaması yapılarak abone olunabileceğini söyleyen Sayan, düzenlemeye ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Çağrı merkezi tarafından yapılan aramalarda, müşterinin doğrudan ilgili abone olduğu teyit edilmeden işlem yapılamayacak. Birden fazla hattı olanlar, diğer hatlarının işlem yetkililerini sınırlandırabilecek. Özellikle ebeveynlerin, yüksek fatura mağduriyetleri engellenecek. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (çipli nüfus cüzdanı) veya Çipli Pasaport ile yapılan işlemlerde belgelerin fotokopisi alınmayacak. Böylece başkalarının kimlik kartları kullanılarak yapılan usulsüzlüklerin önüne geçilecek.”

Dolayı yollardan abonelik yapılamayacak 

Bakan Yardımcısı Sayan, dolaylı yollardan yapılan aboneliklerin önüne geçileceğini, abone onayı gerektiren işlemlerin tek onay altında birleştirilemeyeceğini, ayrı ayrı onay alınacağını ve “Bu kampanyaya üye olursanız, … kampanyasını da onaylamış sayılırsınız” devrinin bittiğini belirtti.  

İşletmecilerin tekliflerinin e-Devlet kapısı üzerinden karşılaştırılabileceğini belirten Sayan, kampanya ile tarifelerin aynı isimle tanıtılamayacağını, her paketin tek ismi olacağını ve abone alımına kapalı geçmiş tarifelerin de işletmecilerin web sitesinde yer alacağını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.