Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’da gerilim devam ediyor: İngiltere silah gönderiyor

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya’ya karşı savunmasını güçlendirmesi için Ukrayna’ya kısa menzilli tanksavar füzeler gönderdiklerini açıkladı. Kanada da Ukrayna’ya küçük bir özel kuvvet birliği yerleştirdi. Rusya ise Ukrayna sınırına yakın ortak tatbikatlar için askerlerini Belarus’a gönderdi.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya’nın sınıra yaklaşık 100 bin asker göndermesinin ardından Ukrayna’ya kendini savunması için kısa menzilli tanksavar füzeler gönderdiklerini açıkladı.

Ben Wallace

Wallace konu ile ilgili açıklamasında, Rus askerlerinin işgal amacıyla Ukrayna’ya girebileceğine dair “meşru ve gerçek bir kaygı” olduğunu söyledi ve teçhizatın bu yüzden gönderildiğini söyledi. Rusya’nın “giderek artan tehditkâr davranışları” ışığında güvenlik konusunda Ukrayna’ya ekstra yardım sağlayacaklarını da belirten Wallace, hafif zırhlı silahların ilk partisinin pazartesi (17 Ocak) günü gönderildiğini açıkladı. 

Wallace aynı zamanda, Rusya’nın Ukrayna’da herhangi bir “istikrar bozucu eylemde bulunması” halinde, uygulanmaya hazır bir uluslararası yaptırım paketi olduğunu belirtti. İngiltere Savunma Bakanı Wallace, “Yüzlerce yıldır olduğu gibi Rus halkıyla dost olmak istiyoruz. Rusya ile karşılıklı yarar sağlayan bir ilişki kurabileceğimiz bir dünya var. Hâlâ diplomasinin galip geleceğine dair umudumu yitirmedim. Diplomasi ve diyaloğu ya da çatışmayı ve sonuçlarını seçmek Başkan Putin’in seçimidir” dedi.

Rusya’nın 2014’te Kırım’ı işgal etmesinin ardından Ukrayna donanmasının yeniden inşasına yardım etme taahhüdünde bulunan İngiltere’nin onlarca askeri 2015’ten bu yana Ukrayna’da bulunuyor.

Ukrayna, silah gönderme kararından memnun

Ukrayna’nın Birleşik Krallık Büyükelçisi Vadym Prystaiko, İngiltere’nin silah ve ilave asker gönderme kararını memnuniyetle karşıladı ancak en büyük sorunun NATO üyesi olmamaları olduğunu belirtti. Prystaiko, “NATO’da olmak istiyoruz. Avrupa’nın en büyük ordusuyla tek başımıza karşı karşıyayız” diye konuştu.

Doğu Ukrayna’daki Rus destekli ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasındaki çatışma, bir ateşkes ilan edilmesine rağmen 2014’ten beri devam ediyor. Batı ve Ukrayna istihbarat servisleri, Rus kuvvetlerinin sınırda yığılmasının ardından 2022’nin başlarında bir işgal veya saldırı ihtimali üzerinde duruyor. İşgal planladığı iddialarını reddeden Rusya ise NATO ülkelerini Ukrayna’ya silah göndermek, ABD’yi gerilimi körüklemekle suçluyor.

Rusya, Ukrayna sınırına yakın ortak tatbikatlar için askerlerini Belarus’a gönderdi

Rusya, ortak askeri tatbikatlar için Ukrayna’nın kuzey komşusu Belarus’a asker göndermeye başladı. “United Resolve” adlı ortak askeri tatbikatlar, potansiyel bir işgal tehdidi olarak görülüyor. 

Belarus’tan gelen sosyal medya videolarında, Rusya devlet demiryolu şirketine ait düz yataklı vagonlara gelen topçu ve diğer askeri araçların görüntüleri ortaya çıktı. Belarus Güvenlik Konseyi Başkanı Alexander Volfovich, basına verdiği demeçte birliklerin şubat ayında yapılması planlanan tatbikatlar için geldiğini söyledi.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko, tatbikatların Belarus’un batısında, NATO üyesi Polonya ve Litvanya sınırları yakınında yapılacağını söyledi. Üst düzey askeri yetkililere seslenen Lukaşenko, “Kesin bir tarih belirleyin ve bize haber verin, böylece sanki savaşa gitmeye hazırlanıyormuşuz gibi birdenbire buraya asker toplamakla suçlanmayalım” dedi. 

Kanada, Ukrayna’ya küçük bir özel kuvvet birliği yerleştirdi

Kanada’nın yerel gazetesi Global News’un haberine göre Kanada, geçen haftaki güvenlik görüşmelerinde Moskova ile Kiev arasındaki gerilimin çözülmesinde bir ilerleme sağlanamamasının ardından Ukrayna’ya küçük bir özel kuvvet birliği gönderdi.

Kanada özel operasyonlarının varlığı, NATO müttefiklerinin Ukrayna’daki Rus saldırganlığını caydırma ve Ukrayna hükümetine yardım etmenin yollarını belirleme girişiminin bir parçası. Birimin ayrıca, geniş çaplı bir işgal girişimi durumunda Kanadalı diplomatik personel için tahliye planlarının geliştirilmesine yardımcı olmakla görevlendirildiği de belirtildi.

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.