Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Unakıtanlar’ın işten çıkardığı Telemobil işçileri haklarını aldı: “Direndik ve kazandık”

Limak İnşaat’ın alt taşeronu Telemobil’in, İstanbul-Ümraniye’deki Merkez Bankası inşaatında çalışırken ücretlerini ödemeden işten çıkardığı işçiler eyleme başladı. Eylemin ardından işçilerin alacakları ödendi. Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, “Direndik ve kazandık. Arkadaşlarımızın geciktirilen ücretleri, direnişimiz sonucu ödendi” diye konuştu. Telemobil’in yönetiminde eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın çocukları Fatma ve Zeynep Unakıtan’ın yanı sıra eşi Ahsen Unakıtan da yer alıyor.

“Firma sözünü tutmadı, işçilerin haklarını vermedi”

İstanbul-Ümraniye’de yapımı devam eden “Finans Şehir” şantiyesinde, Merkez Bankası binasının inşaatını üstlenen Limak Holding’in alt taşeronu Telemobil şirketinde çalışan işçiler ücretleri ödenmeden işten çıkarıldı.

Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş Sendikası hakları gaspedilen üyeleri için Finans Merkezi şantiyesi önünde eyleme geçti. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da destek verdi.

Şantiye önünde konuşan Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, Limak Holding ile sözleşmesi biten Telemobil’in işçileri işten çıkardığını, cuma gününden (14 Ocak) itibaren şirketle görüşmelere başladıklarını söyledi. Karabulut, “Arabulucu sözleşmesi imzalandı ancak firma sözünü tutmayarak işçilerin haklarını vermedi. İşçilerin ücretlerinin ödenmesini bekliyoruz. Burada yasal haklarımıza bile çökmeye çalışıyorlar. Arkadaşlarımızın ücretlerini ödemeden şantiyeden çıkarmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

Piroğlu: “İşçilere köle gibi davranıyorlar”

İnşaat-İş Sendikası temsilcisi Deniz Gider de işçilere seslenerek, “En ufak sorununuz varsa sendikanız burada. Hakkınız yeniyorsa, paranız ödenmiyorsa, yemekler kötüyse burada bize mücadele hakkı doğar” dedi.

HDP’li Musa Piroğlu da “İşçileri savunmasız zannediyorlar. Onlara köle gibi davranıyorlar. İşçilerin parasının ödenmesi söz konusu olduğunda patronlar alabildiğine gaddar oluyorlar. Birleşmeden kazanamayız. İşçiler örgütlüyse haklarını alabiliyorsa patrona geri adım attırabiliyor” diye konuştu.

“Paramız yatana kadar eyleme devam edeceğiz”

Medyascope’a konuşan işçiler, “Neden vermiyorsunuz paramızı? Paranız mı yok?” diyerek şirkete tepki gösterdi.

Başka bir işçi de, “Ekmek için mecbur çalışıyoruz. Bizi işten çıkaracaklarsa hakkımızı vermeleri lazım. ‘Yarısını vereceğiz’ diyorlar. Onlara güvenimiz yok. Paramız yatana kadar eyleme devam edeceğiz” dedi.

İşçilere alacakları ödendi: “Direndik ve kazandık”

Eylemin başlamasının ardından işçilere alacakları ödendi. Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, “Direndik ve kazandık. Arkadaşlarımızın geciktirilen ücretleri, bugün direnişimiz sonucu ödendi. Bütün direnen arkadaşları kutluyoruz. Direne direne kazandık. Geçmiş dönemde çıkarılan arkadaşların ücretleri de ödenecek. Yaşanasın mücadele, yaşasın direniş” diye konuştu.

İşçilerin alacaklarının ödenmesinin ardından eylem alkışlarla son erdi.

Unakıtanlar’ın şirketi 48 milyonluk ihaleyle gündeme gelmişti

ODTÜ Yerleşkesi’nde TÜBİTAK Ulakbim Modsimmer Veri Merkezi kurulması için açılan ihale, 48 milyon karşılığında, eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın çocukları Fatma ve Zeynep Unakıtan’ın yanı sıra eşi Ahsen Unakıtan’ın da yönetiminde bulunduğu TELEMOBİL Bilgi İletişim Hizmetleri Sanayi Ticaret A.Ş.’ye verilmişti. Unakıtan görevdeyken kurulan ve aldığı kamu ihaleleri ile hızla büyüyen şirket, 16 yılda sermayesini yaklaşık 50 katına çıkarmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.