Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Tabip Odası üyesi Ümit Öztoprak: “Sağlık hizmetleri kamu binalarının dışına çıkarılıyor”

Ankara Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi, Cumhurbaşkanlığı 2022 yatırım programı incelendiğinde, aile sağlığı merkezlerine (ASM) ayrılan bütçenin bu yıl da yeterli olmadığını vurguladı. 

Açıklamada, iktidarın sağlık hizmetleri alanındaki tercihinin birinci basamak sağlık tesisleri olmadığı savunulurken, “Cumhurbaşkanlığı 2022 yatırım programı incelendiğinde, ASM’ler açısından 2022 yılında da kamu binalarına yeterli kaynağın ayrılmadığı görülmektedir. 2022 yatırım programında 13 şehir hastanesine sadece kira bedeli olarak 14,1 milyar TL kaynak ayrılırken, 80 ili kapsama alan ‘Birinci Basamak Sağlık Tesisleri ve İdari Binalar’ yapım projesine sadece 501 milyon TL kaynak ayrılmıştır” denildi.  

“Sağlık emek ve meslek örgütleri rahatsız”

Ankara Tabip Odası üyesi Ümit Öztoprak, ‘’Aile hekimliğine ilişkin en ciddi sorunlardan biri hizmetin sağlık hizmeti sunmaya elverişsiz kamu binaları dışında sunulması olurken, ilimizde kamu binalarında sunulan birinci basamak sağlık hizmetine yönelik şeffaf olmayan çalışmalar biz sağlık emek ve meslek örgütlerini rahatsız etmiş durumdadır’’ diye konuştu.

Kamuoyuna çağrıda bulunan Öztoprak, ‘’Denetimler sadece kamuya ait binalarda mı yapılmıştır? Denetimleri yapan firmalar Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş midir? ASM’lerin taşınma işlemi sırasında hizmet veren sağlık çalışanlarının ve hizmet alan yurttaşların mağdur olmaması adına gerekli destek sunulacak mıdır? Boşaltılması planlanan ASM’lere herhangi bir kamu binası gösterilecek midir?’’ dedi.

Fahrettin Koca, 206 sağlık tesisi kurulacağını söylemişti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2022 yılı bütçe sunumunda son 19 yılda iki bin 609 aile sağlığı merkezi ve toplum sağlığı merkezi gibi birinci basamakta hizmet veren sağlık tesisini tamamladıklarını, 2022’de de 55’i hastane olmak üzere 206 sağlık tesisi tamamlayacaklarını söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.