Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’nde akademisyenlerden üç dekanın görevden alınmasına tepki: “Hukuksuz uygulamalara son verin”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atadığı Naci İnci’nin dün (19 Ocak) Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Bayyurt, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özlem Berk Albachten ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Ercan’ı, Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 18 Ocak’taki kararına istinaden görevden almasına tepkiler sürüyor. Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri bugün (20 Ocak), seçilmiş dekanlarının görevden alındığı üç fakültenin önünde açıklamada bulunarak kararı protesto etti. Akademisyenler, ardından Güney Meydan’daki nöbet eylemine katıldı.

“Bu karar kabul edilemez”

Kuzey kampüsteki Eğitim Fakültesi önünde saat 11:30’da toplanan akademisyenler, seçilmiş dekanları Prof. Dr. Yasemin Bayyurt’un görevine iade edilmesini istedi. 1 Ocak 2021’den beri üniversiteye yapılan müdahalelerin telafisi güç zararlara neden olduğunu belirten akademisyenler, “Bu kararın üniversitemize yapılan müdahalenin devamı niteliğinde olduğunu düşünüyor ve bu durumu kabul edilemez buluyoruz. Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri olarak bizler seçilmiş dekanımızın en kısa sürede görevine iade edilerek bu kamu zararından dönülmesini ve üniversitemize yönelik hukuksuz uygulamaların sonlandırılmasını talep ediyoruz” dedi. Akademisyenler açıklamalarının ardından görevden alınan diğer fakültelerdeki açıklamalara destek vermek için Güney Kampüs’e yürüdü.

“Üniversiteye yönelik müdahalenin devamı”

Aynı saatte Fen-Edebiyat Fakültesi akademisyenleri de Güney Kampüs’teki fakülte binası önünde dekanları Prof. Dr. Özlem Berk Albachten’in görevden alınmasını protesto etti. Akademisyenler Albachten’in görevden alınmasının üniversitelerine yapılan müdahalenin devamı niteliğinde olduğunu ve bunu kabul edilemez bulduklarını dile getirdi. Albachten’in görevine iade edilmesini isteyen akademisyenler, açıklamalarının ardından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ndeki meslektaşlarının açıklamasına katılmak üzere fakülte binasına yürüdü.

“Üniversitenin özerkliğine darbe”

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) öğretim üyeleri de dekanları Prof. Dr. Metin Ercan’ın görevden alınmasına tepki gösterdi. Açıklamada şöyle denildi:

“Usule uygun olarak atanmış bir dekanın, hiçbir meşru gerekçe olmadan görevden alınması hukuka, adalete ve yönetişim ilkelerine aykırıdır. Bu tür tepeden inme müdahaleler anayasada güvence altına alınmış olmasına rağmen işlevsizleştirilen üniversite özerkliğimize vahim bir darbe daha vurmakta, 2 Ocak 2021’den beri üniversitemizin içinde bulunduğu yönetim ve meşruiyet krizini de bir kez daha gözler önüne sermektedir. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin bu şekilde yıpratılmasını, hukuksuz ve usule aykırı uygulamalarla eğitim ve araştırma ortamının sekteye uğratılmasını, öğrencilerimiz, kurumumuz ve ülkemiz adına kabul etmiyoruz. İİBF dekanımızın derhal göreve iadesini ve oluşan kamu zararının ivedilikle telafi edilmesini talep ediyoruz.

Naci İnci’den açıklama: “Dekanlar disiplin soruşturmaları nedeniyle görevden alındı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Naci İnci, üç dekanın görevden alınmasıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

İnci açıklamasında, “Üniversitemizin Eğitim, Fen Edebiyat ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanları hakkında görevleri ile ilgili işledikleri disiplin suçları nedeniyle açılan soruşturmalar sonucu, YÖK görevde bulunan üç öğretim üyesinin dekanlık görevinden alınmasına karar vermiştir. Görevden alınan dekanların yerine görevlendirmeler en kısa sürede yapılacaktır. Boğaziçi Üniversitesi şimdiye kadar olduğu gibi bundan böyle de akademik kalitesini özenle sürdürecek ve karar mekanizmalarının sağlıklı şekilde çalışması için gereğini yerine getirecektir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.