Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollanda’da koronavirüs önlemleri protestosu: Tiyatro, konser salonu ve müzeler kuaför oldu

Hollanda’daki kültür kurumları, Kapsalon Tiyatrosu’nun çağrısıyla salgının başından bu yana sektörde eşitsizlik yaşandığına dikkati çekip eylem kararı aldı. Amsterdam’daki Concertgebouw Konser Salonu’nda ve Van Gogh Müzesi’nde dün (19 Ocak) eylem düzenlendi. 70’ten fazla müze, tiyatro ve konser salonu da eyleme destek verdi.

Omicron varyantının hızla yayılması nedeniyle yeni önlemler alan Hollanda hükümeti, koronavirüs kısıtlamaları kapsamında kuaför ve güzellik salonlarını açarken, tiyatro ve konser salonlarının açılmasına izin vermedi.

Kültür kurumları, hükümetin tiyatro salonlarını kapalı tutup berber ve kuaförleri açmasına karşı dün eylem düzenledi. 70’ten fazla tiyatro ve konser salonu bir günlüğüne kuaför, masaj ve güzellik salonuna dönüştürüldü.

Nijmegen Belediye Başkanı Hubert Bruls van Nijmegen, izin verilmediği halde kapılarını açarlarsa bu kurumlara yaptırım uygulanacağını söylemişti. Amsterdam’daki Concertgebouw Konser Salonu’ndan bir sözcü ise eylemi iptal edemeyecek kadar önemli bulduklarını ve mesajlarını yaymak için uyarı alma riskini göze aldıklarını belirtti.

Concertgebouw Konser Salonu’nda sanatçılar konser verdi. Konser esnasında karara tepki göstermek için sahnede birçok kişinin saçı kesildi.

Van Gogh Müzesi de eyleme destek verenler arasındaydı. Van Gogh Müzesi’nin internet sitesinden yayımlanan açıklamada, müzenin bir günlüğüne kuaför salonuna dönüşeceği belirtilerek, “Amacımız, kültür sektöründeki vahim duruma ve müzelerin bir an önce yeniden açılması ihtiyacına dikkat çekmek” denildi.

Van Gogh Müzesi’nde düzenlenen eylemde de Van Gogh tabloları arasında ziyaretçilerin saçları kesildi ve tırnaklarına bakım yapıldı.

Diğer müze, tiyatro ve konser salonlarında düzenlenen eylemlerde yoga ve zumba dansı da yapıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.