Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KESK’li kadınlar: “Kadınların nafaka hakkına dokunmayın!”

KESK Ankara Şubeleri Kadın Platformu, kadınların nafaka hakkının tartışılmasına tepki göstererek, “Kadınların çoğu yaklaşık 300 TL yoksulluk nafakası alırken çalışmak yerine ömür boyu nafaka almayı tercih ettiği argümanı akıl dışıdır” dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeleri Kadın Platformu, bugün (20 Ocak) yaptığı açıklamada, “Krize, yoksulluğa, zamlara, nafaka hakkı gaspına ve emek sömürüsüne karşı” birlikte mücadele çağrısında bulundu. Açıklamada işgücündeki her 10 kadından yalnızca üçünün çalıştığı söylendi ve şu veriler paylaşıldı:

2019 yılında 500 bin kadın ev içi bakım hizmetleri nedeniyle işinden ayrıldı. 12 milyon kadın ise ev işleri nedeniyle çalışma hayatına giremedi. Türkiye’de işsiz kadın sayısı 2014’ten 2019’a yüzde 52 arttı, iki milyona yaklaştı. Bir milyondan fazla kadın uzun sürelerle ve kayıtdışı çalıştırılıyor. Türkiye’de erkekler, kadınlardan yüzde sekiz fazla kazanıyor.

Açıklamada, kadınların temel gıda, toplu ulaşım, hijyenik ped gibi asgari ve hayati ihtiyaçlarını karşılayamaz durumdayken yolsuzluk, işsizlik ve “kadınlaşan yoksulluk” ile kadınların etrafının sarıldığı belirtildi. Kadınların çoğunun yaklaşık 300 TL yoksulluk nafakası aldığı belirtilen açıklamada, “Türkiye’de açlık sınırının 4 bin 13 TL olduğu düşünüldüğünde kadınların çalışmak yerine ömür boyu nafaka almayı tercih ettiği ya da kadınların nafaka alabilmek için bir hafta evli kalıp boşandığı gibi argümanlar akıl dışı kalıyor. Bu sebeple kadınların nafaka hakkına dokunma diyoruz” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.