Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pentagon, ABD’nin Kabil’de 10 sivili öldürdüğü drone saldırısının görüntülerini yayınladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD ve NATO birliklerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Ağustos 2021’de başkent Kabil’de düzenlediği drone saldırısının görüntülerini paylaştı. IŞİD bağlantılı bir hedef olduğunu düşünerek düzenlenen saldırıda 10 sivil hayatını kaybetmiş ve Pentagon bu saldırıyı “bir hata” olarak nitelendirmişti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli New York Times gazetesi, Ağustos 2021’de Pentagon’un IŞİD bağlantılı hedef olduğunu düşünerek 10 sivilin ölümüne neden olduğu saldırılarının ardından Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası yoluyla görüntülere ulaşmıştı. Pentagon da saldırının görüntüleri üzerindeki gizliliği kaldırdı ve görüntüleri kamuoyuna paylaştı.

Kabil’de düzenlenen saldırıda 10 sivil hayatını kaybetmişti.

Paylaşılan videoda iki adet “MQ-9 Reaper” insansız hava aracının bir yerleşim yerindeki avluda bir sivil araca füze saldırısı düzenlediği anı gösteren 25 dakikalık görüntüleri içeriyor. Görüntülerde aynı zamanda saldırı bölgesinde ve yakınında hareket eden kişiler de görülüyor. 

Pentagon, Kabil’deki saldırının “bir hata” olduğunu söylemiş fakat saldırı hakkında herhangi bir hukuki süreç veya disiplin süreci başlatılmamıştı. Görüntülerin ve soruşturmanın ortaya çıkmasının ardından ülkedeki insan hakları grupları olaya tepki göstermişti.

Pentagon, “Bu bir hataydı ancak rastgele bir davranış, suç veya ihmal değildi” demişti.

29 Ağustos’ta düzenlenen saldırıda ABD merkezli bir yardım örgütü için çalışan Zemari Ahmadi ve yedisi çocuk dokuz kişi bulunuyor.

29 Ağustos’tan üç gün önce Kabil Havalimanı’na düzenlenen intihar saldırısında 13 ABD askeri ve 160’tan fazla Afgan hayatını kaybetmişti.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.