Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kazakistan’da polis tarafından gözaltına alınanlar anlatıyor: “Seni öldürürüz”

Kazakistan’da 2 Ocak’ta evlerde kullanılan sıvılaştırılmış doğalgaza (LPG) ve akaryakıta zam yapılmasının ardından başlayan ve ülke geneline yayılan protestolarda yaralanan ve hastaneye kaldırılan kişiler, silahlı ve üniformalı kişilerin hastaneye geldiğini ve protestoya katılan kişileri ölümle tehdit ettiklerini söyledi.

Güvenliği için ismini Asel olarak belirten bir protestocu, hastaneye gelip onları tehdit eden kişiler ile ilgili basına verdiği demeçte, “İçlerinden biri ‘Bir daha dışarı çıkarsan seni öldürürüz’ diye bağırdı” dedi. 

Asel, silahlı kişilerin özel polis güçlerinden veya güvenlik servislerinden olduğuna ve hükümet karşıtı protestolara katılan herkesi topladığına inandığını belirtti. Asel aynı zamanda silahlı kişilerin onu yanlarında götürmeye çalıştığını ancak kendisi yürüyemeyecek kadar yaralı olduğu için onu götüremediklerini söyledi.

Kazakistan’da yetkililer, düzeni sağlamak için aşırı güç kullanmak ile suçlanıyor. Resmi açıklamalara göre 225 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Yetkililer, protestoların ardından yaklaşık 10 bin kişinin gözaltına alındığını söylüyor.

Kazakistan Başsavcılığı protestoların ardından 700 dava açtı. Sanıklardan bazıları terörizm, cinayet ve hükümeti devirmeye çalışmak ile suçlanıyor. İnsan hakları grupları, yetkilileri, barışçıl göstericiler de dahil olmak üzere protestolara katılan herkese karşı sert önlemler almak ile suçluyor.

Sosyal medya üzerinden protestoları destekleyen kişilerin de gözaltına alındığı bildirildi. Gözaltına alınan protestocular, dayak ve işkence ile karşılaştıklarını belirtti. Yetkililer ise herhangi bir tutuklunun dövüldüğünü veya işkence gördüğünü reddetti. 

Almatı Polis Departmanı’ndan Saltanat Azirbek basına verdiği demeçte, şiddet olaylarına karışmayanların endişelenmemesi gerektiğini ve gerçekler ortaya çıktıktan sonra serbest bırakılacaklarını da sözlerine ekledi.

“Barışçıl protestoculara ateş açtılar”

Kalabalıktan bazılarının belediye binasını ele geçirmesinin ve ateşe vermesinin ardından polisin göstericilere ateş açtığı bildirildi.

Göstericiler, “Biz terörist değiliz, barışçıl insanlarız” yazılı pankart açtı. Aynı günün akşamı askerler zırhlı araçlarla geldiler ve meydanı iki taraftan kapattılar. Saat akşam 7 civarında askerlerin göstericilere ateş açtığı bildirildi. 

İsmi Asel olarak bildirilen gösterici askerlerin açtığı ateş sonucu vurulduğunu belirtti ve olay ile ilgili açıklamasında, “Bacağımdan fışkıran kanı hissedebiliyordum. Baygınlık geçirdim ve sonra iki kişi beni kalkanlarıyla örterek sürüklerken bilincimi geri kazandım, o esnada mermiler havada uçuşuyordu” dedi.

Asel, hastaneye götürülmek için bir kamyona bindirildiğini belirtti. Açıklamasında, “Kamyonun içinde bir sürü insan olduğunu hatırlıyorum. Acıdan inledim, yaralı bacağımın üstünde birkaç kişi vardı ve bazıları nefes almıyordu” dedi.

Göstericiler, “Biz terörist değiliz, barışçıl insanlarız” yazılı pankart açtı.

Olayların ardından Almatı polisi Azirbek, güvenlik güçlerinin sadece meşru müdafaa için ölümcül güç kullandığı konusunda ısrar etti.

Kaynak: BBC 

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.