Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna-Rusya krizi: Dünya Blinken-Lavrov görüşmesine kilitlendi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un İsviçre’nin Cenevre kentindeki görüşmesi sona erdi. Görüşme sonrası iki lider basına ayrı ayrı açıklamalarda bulundu. Rusya’nın hiçbir zaman Ukrayna’yı işgal etme niyeti olmadığını belirten Lavrov, “Güvenlik garantisi tekliflerimize aynı sorumlulukta yanıtlar bekliyoruz” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, Ukrayna gerilimini tartışmak üzere bugün İsviçre’de bir araya geldi.

Rusya’nın hiçbir zaman Ukrayna’ya saldırmak istemediğini belirten Lavrov, “Askerli Ukrayna sınırında konuşlandırmamız ihtiyaç doğrultusunda oluşan bir durum. NATO’nun genişlemesine bir son vermek istiyoruz. Sayın Blinken da kendi yaklaşımlarını belirtti. Her ülkenin kendi güvenlik tehditleri bulunuyor” dedi. NATO’nun Sovyetler Birliği’ne karşı kurulan bir örgüt olduğunu belirten Lavrov, “Biz NATO’nun daha fazla genişlemesini doğru bulmuyoruz” dedi.

Görüşme sonrası basına açıklamalarda bulunan Lavrov, Blinken’a Rusya’nın güvenlik garantilerine ilişkin tekliflerini bir kez daha ilettiklerini belirtti ve “Blinken ile görüşmemiz açık ve faydalı oldu. Moskova’nın güvenlik taleplerini ilettik Washington’dan yazılı bir yanıt istiyoruz. Putin her zaman Biden ile iletişime geçmeye hazır” dedi. Lavrov, ABD’nin Moskova’nın güvenlik taleplerine yanıtının haftaya iletileceğini de aktardı.

Sergey Lavrov

Blinken’dan açıklamalar

Rus mevkidaşıyla görüşen ABD Dışişleri Blinken görüşme sonrası basına açıklamalarda bulundu. Blinken, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda ABD ve müttefiklerinin buna çok sert cevap vereceğini söyledi. Rusya’nın siber saldırılar da dahil olmak üzere birçok faaliyetini artırdığını söyleyen Blinken, “Diplomasi ve diyalog yoluyla çözüm bulmak amacımız. Eğer Rusya çatışma yolunu seçerse yanıtın güçlü bir şekilde verileceğini belirttik” dedi.

Rusya’nın da ABD ve müttefiklerinin endişelerini dinlemesi gerektiğini söyleyen Blinken, “Belirli başlı adımlar atabiliriz. Rusya da dahil olmak üzere şeffaflığı azaltabiliriz. Silah kontrolünü artırabiliriz. Güveni oluşturabiliriz. Doğrudan Bakan Lavrov’a endişelerimizi belirttim. Yalnız Ukrayna değil, tüm Avrupa ve dünya konusunda yapılması gerekenlerden bahsettim” dedi.

Rusya’nın önünde seçenekler olduğunu belirten Blinken, “Diplomasiyi ve barışı seçebilir ya da yalnızca çatışmayı artırabilir. Bunun da ciddi sonuçları olacaktır” dedi.

Rusya, Ukrayna sınırına 100 bin asker konuşlandırdı ve Batılı devletler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceğinden şüpheleniyor. Moskova ise Ukrayna’yı işgal edeceğine yönelik iddiaları reddediyor.

Lavrov görüşme öncesindeki açıklamalarında “Cenevre’deki görüşmelerde büyük bir ilerleme beklemiyoruz, taleplerimize somut yanıtlar bekliyoruz” demişti.

Biden kafaları karıştırdı

Beyaz Saray’da geçen çarşamba günü (19 Ocak) gazetecilerin Ukrayna ile ilgili sorularını yanıtlayan ABD Başkanı Joe Biden, kendisine “Putin’in niyeti ne?” diye sorulması üzerine, Putin’in Ukrayna’yı işgal edeceğini düşündüğünü söylemişti. Biden, “Tahminim yakın zamanda harekete geçecek, bir şeyler yapmak zorunda” demişti.

Biden’ın gazetecilerin sorularını yanıtlarken Rusya’nın Ukrayna’da işgal edeceği alana bağlı olarak yaptırımların büyüklüğünün değişebileceğini belirtmesi tartışmalara yol açmıştı. Biden’ın “Eğer ortada küçük bir müdahale varsa bu küçük bir durum. Küçük bir müdahalede ne yapacağımızı ve ne yapmayacağımızı tartışıyoruz” sözleri üzerine Beyaz Saray, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda ABD’nin nasıl bir tutum sergileyeceğini açıklayan bir bildiri yayımlamıştı.

Joe Biden

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise Biden’ın sözlerine “Bunların Avrupa’da yükselen gerilimi yatıştırmaya hiçbir şekilde katkıda bulunmadığına ve dahası, durumun istikrarsızlaşmasına katkıda bulunabileceğine inanıyoruz” diye yanıt vermişti.

Zelensky’den tepki

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Biden’ın kafa karıştıran yorumuna şöyle cevap verdi: “Küçük kayıplar ve sevdiklerinin kaybından ortaya çıkabilecek küçük kederler olmadığı gibi, küçük bir saldırı da yoktur.”

Volodimir Zelensky

ABD’den dört Ukraynalıya yaptırım

Biden yönetimi, Ukrayna’nın istikrarını bozmak için Rus hükümetinin talimatı ile çalışmakla suçlanan dört kişiye yaptırım uyguladı.

ABD Hazine Bakanlığı perşembe günkü (20 Ocak) açıklamasında, yaptırımların Ukrayna’daki Rus istihbaratında çalışan iki kişiyi ve Rusya’yı destekleyen iki eski Ukraynalı yetkiliyi hedef aldığını söyledi.

Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, “ABD, Rusya’nın Ukrayna’daki tehlikeli ve tehditkar nüfuz ve yanlış bilgilendirme kampanyasını ortaya çıkarmak ve karşı koymak için harekete geçiyor. Rusya’yı istikrarı bozucu eylemlerinden sorumlu tutmak için adımlar atmaya kararlıyız” dedi.

Bakanlık, Rusya’nın 2016’dan beri ABD de dahil olmak üzere diğer ülkelerde on yıldan fazla bir süredir “yanlış bilgilendirme” taktikleri kullandığını belirtti. Bakanlığın kararı sonucunda, Taras Kozak, Oleh Voloshyn, Volodimir Oliynyk ve Vladimir Sivkovich’e yeni yaptırımlar uygulandı.

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.