Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Uğur Alacakaptan yaşamını yitirdi

Türkiye’nin önde gelen ceza hukukçularından Prof. Dr. Uğur Alacakaptan, 88 yaşında hayatını kaybetti.

Prof. Dr. Uğur Alacakaptan’ın ölüm haberini İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu sosyal medyadan duyurdu.

Durakoğlu, “Bir de babam öldüğünde bu denli üzgündüm. Kader çizgimin ressamı gitti. Prof. Dr. Uğur Alacakaptan’ı kaybettik. Yanında staj yaptığım, bildiklerimin başucu hocası ışıklar içinde uyu…” paylaşımında bulundu.

Uğur Alacakaptan kimdir?

Uğur Alacakaptan, 1934 yılında Aydın’ın Nazilli İlçesi’nde doğdu. 1955 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Uğur Alacakaptan, 1958 yılında aynı fakültede doktorasını tamamladı. Alacakaptan, 1958-1960 yılları arasında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine asistan olarak görev yaptı, ardından doçentlik çalışmalarını yürütmek üzere yaklaşık iki yıl İtalya’nın Roma ve Perigua şehirlerinde kaldı. 1967 yılına kadar doçent olarak görev yapan Alacakaptan, 1965 yılında Fakülte Profesörler Kurulu tarafından İngiltere’ye gönderildi. 1967 yılında profesörlük unvanını kazanarak Türkiye’nin en genç ceza hukuku profesörü unvanını kazandı.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde 1968-70 yıllarında dekanlık görevini yürüten Alacakaptan, 1968-71 yılları arasında TRT Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldı. Ankara Polis Enstitüsü Yüksek Kısmı öğretim üyeliği, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi üğretim üyeliği yapan Alacakaptan, 1974 yılında Ankara Üniversitesi’ndeki görevinden ayrılarak siyasete girdi.

Siyaset yılları

Alacakaptan, 1974-76 yıllarında Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi olarak görev aldı ve 1975-980 yılları arasında Ankara Senatörü oldu. Bülent Ecevit liderliğindeki CHP’de 1977-1979 yılları arasında Genel Sekreter Yardımcılığı görevini üstlendi. TBMM üyeliği döneminde Kuzey Atlantik Asamblesi Türk Grubu Başkanlığı ve Avrupa Konseyi Parlamento Asamblesi Türk Grubu üyeliğini görevlerinde bulundu.

28 Mart 1997’de kurulan Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin kurucu dekanlığını üstlendi ve 1999 yılına kadar dekan olarak görev yaptı. Bilgi Üniversitesi’nin kurucuları arasında yer alan Alacakaptan, 1999 yılının Kasım ayında sağlık nedeniyle Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki dekanlık görevinden ayrıldı ve öğretim üyeliğine devam etti.

Uğur Mumcu ile cezaevinde aynı hücrede kaldı

Askeri darbe dönemlerinde çeşitli soruşturma ve kovuşturmalara uğrayan hakkında yapılan siyasi yargılamalar sırasında, 24 Ocak 1993’te bombalı suikast sonucunda öldürülen gazeteci-yazar Uğur Mumcu ile Ankara Mamak cezaevinde altlı üstlü ranzalarda ve aynı hücrede yatan Alacakaptan, Halk Kurtuluş Ordusu sanıklarıyla aynı cezaevini paylaşmıştı.

Alacakaptan, cezaevinde Deniz Gezmişi Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam önce tutuldukları hücrede kaldı.

Hapishane günlerinde, İsmet İnönü ile mektuplaştı.

Binlerce öğrenci yetiştiren ve adına makale yarışmaları düzenlenen Alacakaptan 2010 yılında yapılan bir röportajda kendisini “Türkiye’deki ceza hukukçularının en kıdemlisi” olarak tanımladı.

Alacakaptan, 1958 yılında “İngiliz Ceza Hukukunda Suç ve Cezaların Kanuniliği Prensibi”, 1961 yılında “Sarhoşluk Halinde İşlenen Suçlarda Cezai Mesuliyet”, 1968 yılında “İşlenemez Suç”, 1975 yılında “Suçun Unsurları” kitaplarını yayımladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.