Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’den, “cumhurbaşkanına hakaret” suç olmaktan çıkarılsın teklifi

CHP, Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesiyle düzenlenen “cumhurbaşkanına hakaret” suçunun, yasa metninden çıkarılması için yasa teklifi hazırladı. Teklif, yarın (24 Ocak) Meclis’e sunulacak. Gazeteci Sedef Kabaş, bir televizyon programında kullandığı atasözü nedeniyle, cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla gece yarısı evinden gözaltına alınmış ve sonra da tutuklanmıştı.

Cumhurbaşkanına hakaret suçu, daha önce görev yapan hiçbir cumhurbaşkanı tarafından, Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olduğu dönemdeki kadar gündeme gelmedi, dava açıldıysa da bu çok sınırlı sayıda oldu. Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildiği 10 Ağustos 2014 tarihinden bu yana 160 bin 169 kişi hakkında TCK 299. maddesi uyarınca “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla dava açıldı ve 12 bin 881 kişi bu suçlamadan dolayı mahkûm edildi.

Gazeteci Sedef Kabaş’ın dün (22 Ocak) tutuklanmasının ardından Cumhuriyet Halk Partisi, cumhurbaşkanına hakaret suçunu düzenleyen TCK’nın 299. maddesinin yasa metninden çıkarılması için yasa teklifi hazırladı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel tarafından hazırlanan teklif, yarın (24 Ocak) Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanlığı’na sunulacak. Yasa teklifinin gerekçesinde şu görüşlere yer verildi:

“Türk Ceza Kanunu’nun 299’ncu maddesi, ‘tarafsız, siyasi parti bağı bulunmayan’ cumhurbaşkanları için tasarlanmış olup, 16 Nisan 2017 tarihli rejime kasteden anayasa değişikliğinin ardından anayasada yeni bir ‘cumhurbaşkanı’ tarifi yapılmıştır. Türk tipi başkanlık sistemi olarak tarif edilen bu yeni rejimde cumhurbaşkanının bir siyasi parti üyesi dolayısıyla, üyesi olduğu siyasi partinin genel başkanı olabilmesinin önündeki engel kaldırılmıştır. Aynı ile, hem vali, hem partisinin il başkanını atayabilen, siyasi rakiplerine sabahtan akşama kadar ağır hakaretlerde bulunabilen bu kişi, hem kabineye, hem partisinin karar organlarına başkanlık etmekte, yüksek yargı organlarının üyelerini seçerek, yargı erki üzerinde de bir tahakküm oluşturmaktadır. 

Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesinin suiistimal edilmiş olduğunun açık göstergesidir. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel döneminde 71, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde 82 ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde 233 kişinin bu suç nedeniyle mahkûm edildiğine ilişkin resmi veriler, Erdoğan döneminde bu maddenin bir intikam aparatı haline dönüştürüldüğünü göstermektedir.”

Yürürlükteki 299. madde şöyle:

“Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun alenen işlenmesi hâlinde, verilecek ceza altıda biri oranında artırılır. Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.