Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEVA Partisi, OHAL inceleme komisyonlarının derhal kapatılmasını istedi

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun “derhal kapatılması” gerektiğini söyledi. OHAL komisyonlarının çalışma süresi, cumhurbaşkanı kararı ile bir yıl uzatılmıştı.

“Vatandaşlarımız, bir yıl daha hak arama özgürlüklerini kullanamayacak”

Yeneroğlu, OHAL komisyonunun görev süresinin uzatılmasına tepki göstererek, şunları söyledi:

“OHAL Komisyonu’nun, KHK mağdurlarının, haklarını ivedilikle yargı organları önüne taşıyabilmesi adına, derhal kapatılması ve dosyaların tasfiye edilmesi gerekliliğini vurguluyoruz. OHAL Komisyonu’nun görev süresinin cumhurbaşkanı kararı ile 23 Ocak 2023’e kadar uzatılması, dosyası halen komisyonda olan vatandaşlarımızın bir yıl daha hak arama özgürlüklerini kullanamaması anlamına gelmektedir. 18 Temmuz 2018’de sona eren olağanüstü hâlin bazı etkilerini OHAL Komisyonu’nun görev süresinin uzatılmasıyla halen devam ettirmesi, hükûmetin ülkeyi sürekli olağanüstü hâl ortamı ve hissiyatı içerisinde tutma stratejisiyle de uyuşmaktadır.”

OHAL hukuksuzlukları sürüyor

Anayasanın 36. ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesine göre, herkesin makul sürede adil yargılanma hakkı bulunduğuna işaret eden Yeneroğlu, “OHAL Komisyonu ne yazık ki mağduriyetleri gideren bir organ olmak yerine iktidarın yaptığı hukuksuzlukları sürdüren bir pozisyonu tercih etti” dedi. Komisyonun iki yıl için kurulmasına rağmen dosyaları süresinde incelemediği için mağduriyetlerin büyüyerek arttığını vurgulayan Yeneroğlu, “OHAL KHK’ları ile işlerini kaybetmiş ve yargı kararlarıyla suçsuz bulunmuş, takipsizlik ve beraat kararı almış veya haklarında adli bir soruşturma bulunmayan kişilerin görevlerine ivedilikle dönmelerini sağlayacağız, hak ve itibarlarını iade edeceğiz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.