Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik: “Sezen Aksu, 2002’de ‘Gerekirse çıplak ayakla Diyarbakır’a gelirim’ dedi”

Hedef gösterilmesinin ardından Sezen Aksu’nun Diyarbakır’daki 2002 Nevroz’unda verdiği konser sosyal medyada yeniden gündem oldu. O dönem Halkın Demokrasi Partisi’nden (HADEP) Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olan Feridun Çelik, Medyascope’a konuştu. Çelik, “Kendisini 2002’de Diyarbakır Nevroz kutlamasına davet ettik. O dönemin şartları, engelleme ve yasakları biliniyordu. Kulisinde kendisini davet ettiğimde bana, ‘Başkan ne olursa olsun, istedikleri kadar engellesinler, gerekirse çıplak ayakla Diyarbakır’a gelir ve halkın bayramını kutlarım’ demişti. Bu sözlerini unutmam mümkün değil. Sezen Aksu böyle bir sanatçıdırdedi.

“Sezen Aksu, ‘Çıplak ayakla da olsa kutlamaya katılacağım’ demişti”

Sezen Aksu’nun 2017’de çıkardığı “Şahane Bir Şey Yaşamak” şarkısındaki “SeIam söyIeyin o cahiI Havva iIe Adem’e…” sözleri nedeniyle hedef gösterilmesiyle ile ilgili tartışma sürerken, Aksu’nun Diyarbakır’daki 2002 Nevroz kutlamalarında verdiği konser sosyal medyada yeniden gündem oldu. Medyascope’a konuşan dönemin HADEP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik, “Sezen Aksu, Türkiye’nin yetiştirdiği ender sanatçılarından biri ve Türkiye’nin tüm sorunlarına insancıl yaklaşım içerisinde olmuştur. Sürekli olarak toplumda derin yaralar oluşturan sorunları şarkıları ile sanat yoluyla gündeme getirmiştir. Ortada bir hakaret olduğuna inanmıyorum. Yıllar önce söylenen bir şarkı sözünün bugün gündeme getirilmesi demokratik ülkede olmayacak bir şeydir. Sanatçıların özgürce kendilerini ifade etmelerini isteriz” dedi.

Çelik, sanatçının 2002 Nevroz’unda verdiği konseri de şöyle anlattı:

“Kendisini 2002’de Diyarbakır Nevroz kutlamasına davet ettik. O dönemin şartları, engelleme ve yasakları biliniyordu. İstanbul’da gazinonun kulisinde kendisini davet ettiğimde bana, ‘Başkan ne olursa olsun, istediği kadar engellesinler gerekirse çıplak ayakla Diyarbakır’a gelir ve halkın bayramını kutlarım’ demişti. Bu sözlerini unutmam mümkün değil. Sezen Aksu böyle bir sanatçıdır.”

Feridun Çelik

“O dönem siyasi atmosfer daha ılımlıydı”

1999-2004 arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Feridun Çelik, o dönemi ise şöyle değerlendirdi:

“Her dönemin kendine göre siyasi duruşları vardı. Biz seçildiğimizde ateşkes ilan edilmesi ile belli bir yumuşama yaşanıyordu. İlk defa Kürtler belediyeleri kazandılar. Başkanların gelişi bölgede olumlu hava yarattı, barışa dair umutları artırdı. Ilımlı bir dönem söz konusuydu. Zaman zaman bazı gruplar tarafından o dönemin iktidarının sıkıştırılması ile üç belediye başkanı olarak bir gözaltı süreci yaşadık. Halkın sahiplenmesi ile ciddi bir etki yarattı. Tekrar yumuşama süreci başlattı. Siyaset atmosferi daha yumuşaktı. O dönemde iktidarda DSP-MHP ve ANAP koalisyonu vardı. Koalisyon içerisindeki siyasi partiler ile diyaloglar oluşturmaya çalıştık. Belli başarılar sağlandı. ANAP’ın liberal yaklaşımından dolay fazla zorluk yaşamadık. Başlarda ciddi sıkıntılar yaşadık. Ben ancak seçildikten bir yıl sonra pasaport alabildim. Süreci germeden olumlu bir şekilde hizmet verdik.”

“Çözüm süreci karanlık bir duruş ve yapılanma ile bertaraf edildi”

Çözüm sürecinin bitmesi ve ardından seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyum atanmasıyla ilgili ise Çelik, “Kürt siyasetindeki çözümsüzlük süreci tetikledi. Çözüm süreci başladı, büyük umut ve heyecan ile sorun artık çözülecek, Türkiye’nin önü açılacak, iç barışın sağlanacak umutları yeşerdi. Darbe girişiminden önceden çözüm süreci bitti ve daha derinleştirildi. Sürece karşı öfke büyütüldü. Türkiye için büyük fırsat yaratan süreç, karanlık bir duruş ve yapılanma ile bertaraf edildi. Darbe girişimi ile birlikte Kürt siyasetine karşı saldırgan bir duruş ortaya konuldu ve tutum sertleştirildi. Cezaevinde halen beş-altı bin tutuklu ve hükümlü Kürt siyasetçi bulunuyor. Sürecin sonuçlandırılması Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’daki gelişmelerden bağımsız değildi” dedi.

“Devlet Bahçeli, 2000 yılında Diyarbakır’daki toplantıda konuşmamı alkışladı, tokalaşıp konuştuk”

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin başbakan yardımcısı iken 2000 yılında Diyarbakır’ı ziyaretinde kendisi ile tokalaşıp konuşmasını alkışladığını hatırlatan Çelik, o günleri şöyle anlattı:

“Diyarbakır’da Sayın Bahçeli’ye bağlı DPT’nin bir toplantısı vardı. Başbakan yardımcısı olarak kendisi de katılmıştı. Toplantıda yaptığım konuşmamı alkışlamış ve sonrasında benimle tokalaşıp ayaküstü konuşmuştu. O dönemde bir çözüm süreci vardı ve buluşma bayağı etki yaratmıştı. Şimdi Sayın Bahçeli’nin o döneme göre bayağı bir dönüşüme uğradığını görüyoruz. Kürt siyaseti ve Kürtler’e karşı uygun olmayan sözler sarf ettiğini görüyoruz. Toplum bu duruşa karşı böyle biri isimlendirme (Kırklar Dağı’ndaki hatıra ormanına Bahçeli isminin verilmesi) uygun görmüyor. Biraz da süreç ile ilgili olarak bu duruş söz konusudur.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.