Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Guatemala iç savaşında kadınlara tecavüz eden beş eski milis, 30’ar yıl hapis cezasına çarptırıldı

Guatemala’da 1982’deki iç savaş sırasında milisler tarafından tecavüze uğrayan beş Maya yerlisi kadının yıllardır süren adalet arayışı sonuç verdi. Kadınlara tecavüz etmekle suçlanan beş eski milis, 30’ar yıl hapis cezasına mahkûm edildi.

Duruşma sırasında kadınlara eşlik eden, Guatemala Cezasızlığı İzleme Örgütü’nden sosyolog ve Toplumsal Cinsiyet Programı Koordinatörü Brisna Caxaj, kararın ardından yaptığı açıklamada, “Çok mutluyuz ve sonuçtan çok memnunuz. Mahkeme, sistematik olduğu için silahlı çatışma sırasında cinsel şiddet kullanımını kabul etti ve ordunun bu suçları işlemek için milisleri nasıl kullandığını da belirledi” dedi. 

Davada kadınları temsil eden avukatlardan Lucia Xiloj, müvekkillerinin yıllardır süren davada yaşadıklarını “Kadınlar, zanlının yakınları tarafından engellendi ve zanlılar serbest bırakıldıktan sonra alay ve hakaret ile karşı karşıya bırakıldılar” diyerek anlattı. Xiloj, mahkemenin kararının kadınlar için bir zafer olduğunu belirtti. 

Davayı kazanan kadınlardan biri Pedrina Lopez’di. Rabinal’de tecavüze uğradığında sadece 12 yaşında olan Lopez, mahkeme salonunda “Yaşananlar peşimizi asla bırakmıyor. Bedenim olan biten her şey ile baş başa kaldı” diye konuştu.

Guatemala iç savaşı: 200 bin ölü, 45 bin kayıp

Guatemala iç savaşı, 1954’teki askeri darbenin ardından 1960-1996 döneminde hükümet ile yerlilerden oluşan ve yoksul Maya köylülerince desteklenen solcu isyancı grupları arasında yaşandı. İç savaşta tahminen çoğu Maya yerlisi 200 binden fazla kişi öldü, 45 bin kişi ise kayboldu.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Berkcan Tuner 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.