Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (25 Ocak 2022): İstanbul kara teslim

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Volkan Kutluer, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz.

İstanbul’da etkisini artıran yoğun kar yağışı nedeniyle E-5 karayolu trafiğe kapandı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, asgari seviyede personel bulundurulması kaydıyla güvenlik, sağlık ve ulaşım hizmetleri dışında kamuda görevli memur, işçi ve diğer personelin bugün idari izinli sayılacağını belirtti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da bugün kar yağışı devam edecek, sıcaklık en düşük -2, en yüksek 2 derece olacak. Ankara’yı da karlı bir gün bekliyor. Sıcaklık en düşük -10 en yüksek -3 derece olacak. İzmir çok bulutlu ve rüzgarlı 0, Antalya çok bulutlu ve hafif kar yağışlı 3, Diyarbakır ise çok bulutlu 4 derece olacak.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Dün yaşamını yitiren Yeşilçam’ın usta ismi Fatma Girik, bugün düzenlenecek törenlerin ardından son yolculuğuna uğurlanacak. Fatma Girik için bugün saat 10.00’da Şişli Belediyesi’nde anma töreni düzenlenecek. Girik için ikinci tören ise saat 11.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılacak. Girik’in cenazesi, Teşvikiye Camii’nde öğle namazı sonrası kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilmek üzere Bodrum’a gönderilecek. Fatma Girik, 2015’te yaşamını yitiren 56 yıllık hayat arkadaşı Memduh Ün’ün yanına defnedilecek.

Ekonomide günün verilerine bakıyoruz.

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 45 kuruş, euro kuru ise 15 lira 26 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1 bin 910 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 799 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 86,18 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ocak ayına ilişkin iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksi ile imalat sanayi kapasite kullanım oranını açıklayacak.

TÜİK, ocak ayı hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endekslerini açıklayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, beş yıl vadeli, altı ayda bir kira ödemeli, TÜFE’ye endeksli kira sertifikasının doğrudan satışını yapacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği ve en az 300 kişinin yaralandığı Çorlu tren kazası davasının dokuzuncu duruşması bugün Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Saat 14:30’da Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) basın toplantısı düzenleyecek.

Ankara’daki evinin önünde 24 Ocak 1993’te uğradığı bombalı saldırıda yaşamını yitiren gazeteci Uğur Mumcu, ölümünün 29. yıldönümünde dün adının verildiği sokakta anıldı. Anma törenine, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP milletvekilleri, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka ile gazeteciler ve Ankaralılar katıldı. Kılıçdaroğlu, Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu, çocukları Özge Mumcu Aybars ve Özgür Mumcu ile birlikte Faili Meçhuller Anıtı’na ve Mumcu’nun bombalı saldırıda yaşamını yitirdiği yere karanfiller bıraktı ve mum yaktı. Törende müzik grubu Redd şarkılar söyledi, CHP lideri ise kısa bir açıklama yaptı ve “O unutulmadı, unutulmayacak!” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Başkanlığı binasına 17 Haziran 2021’de saldırı düzenleyerek Deniz Poyraz’ı öldüren Onur Gencer’in yargılandığı davanın ikinci duruşması dün İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve milletvekilleri, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, kadın dernekleri ve siyasi parti temsilcileri duruşmayı izledi. Sanık Gencer duruşmadaki sorgusunda pişman olmadığını söylerken, anne Fehime Poyraz, “Ben bir anneyim, hiçbir anne böyle bir acı yaşamasın. Biz barış istiyoruz, anneler ağlamasın, babaların yürekleri yanmasın. Bunun gibi katiller aramızı bozuyor” diye konuştu. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar duruşmadan önce kısa bir açıklamada bulunmuş, “Biliyoruz ki karşımızda sistemli bir kötülük düzeni var” demişti, bu açıklamayı dinliyoruz.

Üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in öldürülmesiyle ilgili biri tutuklu altı sanığın yargılandığı davanın dokuzuncu duruşması dün (24 Ocak) Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmaya sanık Cemal Metin Avcı, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Adli Tıp Üçüncü Üst Kurulu’nun ek raporunda, Pınar Gültekin’in hayatta iken yangına maruz kaldığı belirtildi. Mahkeme, sanık Cemal Metin Avcı’nın tutukluluk halinin devamına, diğer beş sanığın ise tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Gelecek duruşma 14 Şubat’ta yapılacak.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a 2016 yılındaki bir konuşması nedeniyle dönemin Başbakanı ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na hakaret ettiği iddiasıyla 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Sözlerinin hakaret değil, ifade ve düşünce özgürlüğü olduğunu belirten Demirtaş, “Ben o dönem muhalefet partisi mensubu ve milletvekili olarak hükümeti ve görevlilerini eleştirdim. Mutlak sorumsuzluk kavramı anayasada da var. Anayasanın bana tanıdığı hakkı kullandım” dedi. Selahattin Demirtaş’a “kamu görevlisine karşı alenen hakaret” suçlamasıyla 11 ay 20 gün hapis cezası veren mahkeme cezayı ertelemedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan’ı partisinin genel merkezinde ziyaret etti. Heyetler arasındaki görüşme yaklaşık bir saat sürerken, genel başkanlar da yarım saat boyunca baş başa görüştü. Türkiye’nin yönetilemediğini ve yeni bir yol haritasına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan liderler ortak bir açıklamada bulundu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, (RTÜK) dün (24 Ocak) olağanüstü toplanarak, gazeteci Sedef Kabaş’ın “cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla tutuklanmasına yol açan konuşmasının yayınlandığı “Demokrasi Arenası” programına beş kez program durdurma cezası, TELE1 televizyonuna da reklam gelirinin yüzde 5’i oranında para cezası verildi. RTÜK bu cezayı, Sedef Kabaş’ın yayında kullandığı sözleriyle “toplumu kin ve düşmanlığa tahrik ettiği” gerekçesiyle verdi. Karar uyarınca, “Demokrasi Arenası” programına verilen cezanın yanı sıra Uğur Dündar da bu sürede hiçbir kanalda yayın ya da program yapamayacak. Öte yandan AKP Ankara İl Başkanlığı’nın çağrısıyla bir grup AKP’li, dün (24 Ocak) Ankara Adliyesi’ne giderek, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ve tutuklu bulunan gazeteci Sedef Kabaş hakkında, her bir kişi için ayrı ayrı suç duyurusunda bulundu. AKP’li Mamak Belediyesi’ne ait araçlarla Ankara Adliyesi’ne gelen grup, Erdoğan’ın “dolar başarısı” sebebiyle hedef gösterildiğini öne sürdü. Grup adına basın açıklamasını okuyan AKP Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan, “Söyleyecek sözü olmayan çaresizler, ya küfürler savurur ya tehdit ve hakaretlerde bulunur ya da saldırıya geçer” dedi ve muhalefeti işaret ederek “hazımsız güruh, âciz zihniyet, gözü dönmüş, zavallı“ ifadelerini kullandı. RTÜK’ün dünkü olağanüstü toplantısında ayrıca FOX televizyonuna, ana haber sunucusu Selçuk Tepeli’nin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın icraatına yönelik eleştirileri nedeniyle “toplumda özgür kanaat oluşmasını engellediği” gerekçesiyle yüzde 3 idari para cezası verildi.

“Şahane Bir Şey Yaşamak” adlı şarkısındaki “Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem’e…” sözleri nedeniyle hedef alınan sanatçı Sezen Aksu’ya Ece Temelkuran, Elif Şafak, Kemal Varol, Latife Tekin, Hayko Cepkin, Orhan Alkaya, Murat Meriç, Nur Sürer, Umay Umay ve Zehra Çelenk’in de aralarında bulunduğu 217 isimden destek geldi. Açıklamada,“Biz sanatçılar olarak bu topraklarda yaşayan tüm dilleri korumak için mücadele ettik ve bundan sonra da aynı kararlılıkla mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Sezen Aksu asla yalnız yürümeyecek ve bizler bir kişi dahi eksilmeyeceğiz” denildi.

Şimdi de dünya gündemiyle devam ediyoruz.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) halk, Cumhuriyet Meclisi’nin 50 yeni üyesini belirlemek için pazar günü (23 Ocak) sandık başındaydı. Saat 08:00’de başlayan erken genel seçimlerde oy verme işlemi 10 saat sürdü ve sandıklar 18:00’de kapandı. Seçimlere katılım oranı ülke genelinde yüzde 57,62 oldu. Tüm sandıkların açılmasının ardından Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinden duyurduğu sonuçlara göre seçimi yüzde 40,46’lık oy oranı ile Ulusal Birlik Partisi (UBP) kazandı. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ise aldığı yüzde 32,03’lük oy oranı ile sandıktan ikinci parti olarak çıktı. Başbakan Faiz Sucuoğlu, seçim sonuçlarında partisinin önde olmasının ardından yaptığı açıklamasında “Sabır ve mücadele ile yılmadan hedefe yürüyoruz.. 8-10 ay içinde ekonomik anlamda dönüşümü halkımıza hissettireceğiz. Kademeli olarak beş yılda artırarak devam edeceğiz” dedi. Siyasi Partiler Yasası kapsamında yüzde 30 cinsiyet kotasının uygulandığı ülkede milletvekili seçimlerine adaylığını koyan 403 kişiden sadece 131’i kadındı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınağa karşı izleyecekleri stratejiyi belirlemek için Avrupalı müttefikleriyle video konferans görüşmesi yapacak. Biden’ın görüşeceği liderler arasında İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yer alacak. Dün de ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Ukrayna krizinde beklenmedik durumlara karşı 8500 askeri teyakkuza geçirdiklerini duyurmuştu.

Afrika ülkelerinden Burkina Faso’da ordu yönetime el koyduğunu ve Cumhurbaşkanı Roch Kaboré’nin devrildiğini açıkladı. Açıklamayı devlet televizyonunda bir subay yaptı ve gözaltına alınan herkesin güvenli bir yerde tutulduğunu söyledi. Ordunun yaptığı açıklamada darbeye gerekçe olarak kötüleşen güvenlik durumu ve Kabore’nin ülkeyi birleştirememesi gösterildi. 

Polonya polisi, eski Nazi toplama kampı Auschwitz-Birkenau’da Nazi selamı veren bir Hollandalı turisti gözaltına aldı. 29 yaşındaki kadının Nazi selamını toplama kampının “Arbeit Macht Frei” (Çalışmak Özgürleştirir) yazısının bulunduğu kapısının önünde yaptığı belirtildi. İsmi açıklanmayan kadın, Nazi propagandası ile suçlandı ve para cezasına çarptırıldı. Auschwitz’de daha önce de, Türkiyeli iki öğrenci 9 Aralık 2013’te Nazi selamı verdikleri gerekçesi ile altı ay hapis ve para cezasına çarptırılmıştı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.


Trabzonspor, Altınordu’dan genç futbolcu Enis Destan’ı 4,5 yıllığına transfer etti. Enis Destan, 4,5 sezon için 13 milyon 750 bin lira garanti ücret alacak.

Afrika Uluslar Kupası’nda son 16 turu heyecanı, dün (24 Ocak) oynanan iki karşılaşma ile devam etti. As kalecisinden sakatlığı, yedek kalecilerinden ise koronavirüse yakalanmaları sebebiyle faydalanamayıp kaleyi solbek Chaker Alhadhur’a teslim eden Komorlar, ev sahibi Kamerun’a 2-1 mağlup oldu ve turnuvaya veda etti. Günün diğer maçında Gambiya, Gine’yi 1-0 yendi ve adını çeyrek finale yazdırdı. 

Fenerbahçe Beko’nun THY Avrupa Ligi’nde 27 Ocak Perşembe günü oynaması gereken Maccabi Playtika maçı, sarı-lacivertli takımda artan koronavirüs vakaları ve sakatlıklar nedeniyle ertelendi.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.
    Son 24 saate 67 bin 23 yeni vaka tespit edildi, 156 kişi ise yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarda toplam uygulanan doz sayısı 140 milyon 938 bin 758’e çıktı.
  • Bugün Medyascope’ta ne var?
    Saat 14:00’te “Sevilay Çelenk ile Yeri Gelmişken” ekranlarımızda olacak. “Müge İplikçi ile Zeytin Dalı”nı saat 13:00’te izleyebileceksiniz. Saatlerimiz 17:00’yi gösterdiğinde Gökçe Çiçek Kösedağı’nın sorularıyla “Nuray Mert ile Soru-Cevap”, saat 22:00’de ise “Ayşe Çavdar & Aysuda Kölemen ile Şimdiki Zaman” sizlerle olacak. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.