Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Tabip Odası: “Kapalı ve kalabalık ortamlarda çalışanlar için aşı zorunluluğu getirilmeli”

Koronavirüs salgınında vaka sayılarının üç haftadır 60 binin üstünde seyrettiğini hatırlatan İstanbul Tabip Odası, kapalı ve kalabalık ortamlarda çalışanlar için aşı zorunluluğu getirilmesini istedi.

İstanbul Tabip Odası (İTO) bugün (25 Ocak), YouTube hesabından yaptığı “Pandeminin Türkiye’deki Merkez Üssü İstanbul’da Son Durum” başlıklı yayında Omicron varyantı ile ilgili açıklamada bulundu.

“Hastaneler doluyor, sağlık çalışanları tükeniyor”

Resmi verilere göre Türkiye’deki günlük vaka sayısının üç haftadır 60 binin üzerinde olduğunu belirten İTO, her gün 150 ile 200 arasında, yani bir uçak dolusu insanın hayatını kaybettiğini dile getirdi. Hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinin dolduğunu ve doktorların artan iş yüklerinden dolayı kimi zaman hasta olmalarına rağmen çalışmak zorunda kaldığına dikkat çeken İTO, bu durumun temel nedenlerinden birinin de pandeminin doğal seyrine bırakılıp önlemlerin azaltılması olduğunu belirtti.

Sağlık çalışanlarına, devlete ve topluma öneriler

İTO, vakaların ve ölümlerin artmasının önüne geçmek adına sağlık çalışanlarını ve toplumu korumak adına birtakım önerilerde bulundu.

İTO’nun devlet ve sağlık çalışanları için önerileri şöyle:

– Sağlık çalışanı ölümlerinde de aşısız ve eksik aşılı sağlık çalışanları göze çarpmaktadır. Yasal düzenlemeler de kullanılarak tüm sağlık çalışanlarının koronavirüse karşı zorunlu olarak tam aşılı olması sağlanmalıdır.

– Riskli alanlarda çalışan sağlık çalışanlarına FFP2, FFP3, N95 benzeri ve üzeri koruyuculuğu olan maskeler ücretsiz şekilde sağlanmalıdır.

– Atama bekleyen, ataması yapılmayan, kamu görevine hukuksuz olarak son verilen sağlık çalışanlarının ataması derhal yapılmalıdır.

– Bağışıklık yetmezliği, kronik hastalık gibi riskli durumları olan sağlık çalışanlarına risk durumuna göre kış ayları boyunca ücretli izin verilmelidir.

– İzolasyondaki sağlık çalışanlarından yedinci günün sonunda hâlâ hastalık belirtisi olanlarda izolasyon uzatılmalıdır (10 gün). Eğer kişinin belirtisi yoksa, mevcut izolasyon kuralları uygulanmalıdır (Beşinci gün PCR negatifse veya yedinci gün işe dönüş).

İTO, toplum için ise şu önerilerde bulundu:

– Vakaların saptanabilmesi için PCR testi yanında hızlı antijen testi yaygın olarak kullanılmalıdır.

– Hızlı antijen testi ve PCR testi ile saptanan vakaların aşı durumları göz önüne alınarak testi negatifleşenlerde beş gün, hastalık belirtileri olanlarda 10 güne kadar izolasyon uygulanmalıdır.

– Kapalı ve kalabalık ortamlarda çalışanlar için aşı zorunluluğu getirilmelidir.

Aşı kartı uygulaması ile aşısız veya eksik aşılıların kalabalık ortamlara girişine izin verilmemelidir.

5-11 yaş arası çocuklar için aşılama başlatılmalıdır.

– Bağışıklık yetmezliği, kronik hastalık gibi riskli durumları olan tüm çalışanlara risk durumuna göre kış ayları boyunca ücretli izin verilmelidir.

– Maske kullanılması, zorunlu olmadıkça kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunulmaması, kapalı alanların havalandırılması sağlanmalıdır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.