Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü 2021 “Yolsuzluk Algı Endeksi” raporunu açıkladı: Türkiye, 180 ülke arasında 96’ncı sırada

Yolsuzlukla mücadelede dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından olan ve 100’ün üzerinde ülkede faaliyet gösteren Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), 1995’ten bu yana her yıl yayımladığı Yolsuzluk Algı Endeksi sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Türkiye, 2021 yılı Yolsuzluk Algı Endeksi’nde 180 ülke arasında 96’ncı oldu. Öte yandan Türkiye, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler ile karşılaştırıldığında, 27 üye ülkeden de düşük puan alarak Bulgaristan’ın gerisinde kaldı. Yolsuzluk Algı Endeksi 2021 sonuçlarına göre Türkiye, son 10 yıl içinde en çok puan kaybeden ülkeler arasında yer aldı.

2021 yılı Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye, ekonomik, sosyal ve politik istikrarsızlıkların yoğun olduğu birçok ülkenin gerisinde kalarak 180 ülke arasında 96’ncı sıraya yerleşti. Türkiye’nin bir sene öncesiyle kıyaslandığında iki puan kaybederek 10 sıra düşüş yaşadığı görüldü. 2021’de Pandora Belgeleri’nin etkisiyle küresel bir puan kaybı olsa da Türkiye, 2013’ten beri 12 puan kaybederek 43 sıra geriledi.  

Türkiye, yolsuzluk anlamında son 10 sene içinde en çok puan kaybeden ülke  

Yolsuzluk Algı Endeksi 2021 sonuçlarına göre Türkiye, son 10 yıl içerisinde en çok puan kaybeden ülkeler arasında yer aldı.

En çok puan kaybeden ülkeler ise raporda şöyle belirtildi:

Avustralya, Bosna-Hersek, Botsvana, Kanada, Şili, Güney Kıbrıs, Guatemala, Honduras, Macaristan, Lübnan, Liberya, Lüksemburg, Mali, Moğolistan, Nikaragua, Filipinler, Polonya, Saint Lucia, Güney Sudan, Suriye, Türkiye, ABD ve Venezüela. 

AB ülkelerinin tamamının gerisinde 

Türkiye, AB üyesi ülkeler ile karşılaştırıldığında, 27. ve son sıradaki Bulgaristan’ın da arkasında kaldı. 38 OECD ülkesi arasında 37. sırada yer alan Türkiye, G20 ülkeleri arasında ise sondan üçüncü sıraya yerleşti. 2013 yılında Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkeleri grubunda lider konumunda bulunan Türkiye, 2021 yılında yedinciliğe düştü. 

180 ülke arasında 96’ncı sırada

Yolsuzluk Algı Endeksi’nde, Danimarka (88), Yeni Zelanda’nın (88), Finlandiya’nın (88) ardından ikinci sırayı 85 puanla Norveç, İsveç, ve Singapur paylaştı. Endeksin son sıralarında ise Suriye (13), Somali (13) ve Güney Sudan (11) yer aldı.

Hak ihlalleri, medyaya baskı, kamu özel iş birliği projeleri, bağımsız olmayan yargı

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Türkiye gözlemleri şöyle:

“Bütçe şeffaflığı ve kamu kaynaklarının kullanımına ilişkin hesap verebilirlik konusunda temel ihlaller bulunmaktadır. Medya kuruluşlarına, gazetecilere, sivil topluma yönelik baskı ve yıldırma politikaları sürmektedir. Bunlara karşın yargı erki, bağımsızlığını korumalı ve yolsuzlukla mücadele gücünü yitirmemelidir. Geleceği ipotek altına alan kamu özel işbirliği projelerinin ihale ve sözleşme süreçleri şeffaf ve açık bir biçimde yürütülmeli, bu projelerin kamu maliyesine oluşturduğu yük toplumla paylaşılmalıdır.”

Yolsuzluk Algı Endeksi’nin metodolojisi

Her ülke için en az üç uluslararası kurumun yürüttüğü araştırmanın bulgularına dayanarak hazırlanan 2021 Yolsuzluk Algı Endeksi, uzmanların, sivil toplum örgütlerinin ve iş dünyası temsilcilerinin kamu kesimindeki yolsuzluğa dair algılarını yansıtıyor. Araştırma metodolojisine göre sıfır puan en yüksek yolsuzluk algısına, 100 puan ise en düşük yolsuzluk algısına işaret ediyor.

Bu yıl, Türkiye’nin puanı belirlenirken bulguları kullanılan dokuz araştırma, Global Insight Country Risk Ratings, Bertelsmann Foundation Transformation Index, IMD World Competitiveness Yearbook, Bertelsmann Foundation Sustainable Governance Index, World Justice Project Rule of Law Index, PRS International Country Risk Guide, World Economic Forum, Varieties of Democracy Project, Economist Intelligence Unit Country Ratings tarafından hazırlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.