Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’a son beş yılda yurtdışından 27 firma yatırım yaptı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Meclis üyesi ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Baran Türk, son beş yıl içinde Diyarbakır’a yurtdışından 27 firmanın yatırım yaptığını söyledi. Diyarbakır’ın yabancı yatırımcı için cazibe merkezi olduğunu söyleyen Türk, “Toplamda yurtdışından yatırım yapan yatırımcı sayısı 78’e çıktı. Bu, kentin ekonomisi ve istihdamı için önemli bir gelişmedir” dedi.

DTSO Meclis üyesi ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Baran Türk (ortada), 18 farklı ülkeden yabancı ortaklı şirketin Diyarbakır’da faaliyet gösterdiğini söyledi.

DTSO Meclis üyesi ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Baran Türk, Diyarbakır’a yatırım yapan yabancı yatırımcılarla ilgili bilgi verirken, salgına rağmen Diyarbakır yabancı yatırımcılar açısından cazibe merkezi olduğuna dikkat çekti. Türk, “Bugüne kadar yurtdışından toplam 78 yatırımcı kentimizde yatırım yaparken, bunların 22’si 2018 ile 2021 yılları arasında Diyarbakır’a yatırım yapmayı tercih etti. 2017 yılına kadar ilimizde sermayesinin tümü yabancı olan toplam beş yabancı yatırımcı ilimizde yatırım yaparken, son dört yıl içinde 22 yabancı firma ilimizde yatırım yapmayı tercih etmiş. Yabancı sermaye ortaklı olarak 2018 yılına kadar toplam 19 firma odamıza kayıt yaparken, 2018 yılından sonraki dört yıl içinde ise 14 firma birden faaliyete başlamıştır” dedi.

Diyarbakır’a 2018’de dört, 2019’da altı, 2020’de 13 yabancı ortaklı şirketin yatırım için geldiğini belirten Türk, 2021’de 13 yabancı ortaklı şirketin kenti yatırım için seçmiş olmasının ise Diyarbakır’ın yabancı yatırımcıların çekim merkezi haline geldiğini gösterdiğini söyledi. Baran Türk, “2017 yılına kadar 17 yabancı sermayeli (tümü yabancı sermaye veya yabancı sermaye hisseli) şirket odamıza kayıt yaparken, 2017 yılından sonraki süreçte 43 şirket tescilini yapmıştır” diye konuştu.

Hindistan’dan İrlanda’ya kadar 18 farklı ülkeden yabancı ortaklı şirketin Diyarbakır’da faaliyet göstermesinin çok önemli olduğunu belirten Baran Türk, şöyle devam etti:

“21 şirket ile ilk sırada Irak uyruklu şirketler yer alırken, bunu 14 şirket ile Almaya, sekiz şirket ile Suriye, altı şirket ile İran, beş şirket ile Yunanistan takip ediyor. Yabancı sermayenin en çok ilgi gösterdiği sektörlerin başında madencilik ve imalat sektörü yer alıyor. 78 yatırımcının 14’ü madencilik sektöründe faaliyet gösterirken, bunu on üçer şirket ile imalat ve inşaat malzemeleri, sekizer şirket ile sağlık ve bilgi iletişim sektörü izliyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.