Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollanda’nın en büyük dördüncü üniversitesi, Çin’den aldığı fonları iade edecek: Gerekçe insan hakları ihlalleri

Hollanda’nın en büyük dördüncü üniversitesi Vrije Universiteit (VU) Amsterdam, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insan hakları ihlalleri nedeniyle Çin’den aldığı fonları iade edecek. VU Amsterdam’ın Çin’e yaklaşık 250 bin euro ödemesi planlanıyor.

Hollanda’nın en büyük dördüncü üniversitesi Vrije Universiteit (VU) Amsterdam, Sincan bölgesindeki Uygurlar’a yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle Çin’den aldığı 250 bin euroluk fonu iade etme kararı aldı.  

Hollandalı yayın kuruluşu NOS, VU Amsterdam’daki Kültürler Arası İnsan Hakları Araştırma Merkezi’nin Çin’in Çongçing şehrindeki Southwest Üniversitesi’nden fon aldığını ortaya çıkarmıştı. Haberlerin ardından yükselen tepkiler üzerine üniversite, Çin’den gelen fonları kabul etmeyeceğini ve daha önce aldığı fonun bir kısmını iade edeceğini açıkladı.

Alınan fonlarla seminerler düzenleniyordu

NOS’a göre Kültürler Arası İnsan Hakları Araştırma Merkezi, Southwest Üniversitesi’nden alınan fonla bir haber bülteni çıkarıyor ve seminerler düzenliyordu. Merkez ayrıca, Batı’nın insan hakları politikasına yönelik eleştirilerine karşı Çin’in uygulamalarını savunan bir web sitesini yönetiyordu.

Araştırma merkezinin web sitesi, salı günü (25 Ocak) geçici olarak erişime kapatıldı.

Ekim 2020’de sitede, araştırma merkeziyle bağlantılı akademisyenlerin Çin’in Sincan eyaletindeki dört şehri ziyaret ettiği ancak bölgedeki Uygurlar ve diğer azınlıklara yönelik ayrımcılığa rastlamadığı iddia edilmişti.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.