Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere, kızlık zarı ameliyatını ve bekaret testini ülke çapında yasaklamayı planlıyor

İngiltere hükümeti, bekaret testini ve himenoplasti adı verilen “kızlık zarı” ameliyatını ülke çapında yasaklamak için harekete geçti. Yeni düzenlemeyle “kızlık zarı ameliyatı” yaptırmak isteyen birine destek veren ya da onu teşvik edenlere beş yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Himenoplasti adı verilen ameliyat İngiltere’de birçok sağlık kurumunda yapılıyor. Vajina girişini kısmen kaplayan “kızlık zarı”nın yeniden oluşturulmasını amaçlayan operasyon, yaklaşık 3 bin sterline mal oluyor. Yeni düzenlemenin, bekaret konusunda kadınlar üzerinde kurulan toplumsal baskıyı önlemesi planlanıyor.

Yeni düzenlemeyle “kızlık zarı ameliyatı” yaptırmak isteyen birine destek veren ya da onu teşvik edenler beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

Kızlık zarının cinsel ilişkiyle doğrudan bir bağlantısı yok

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, “kızlık zarı” adı verilen yapının, kadınların cinsel ilişkiye girip girmemesiyle doğrudan bağlantısı yok.

“Kızlık zarı”nın yerinde olup olmadığını kontrol eden uygulamaya ise bekaret testi adı veriliyor. DSÖ’ye göre dünyada en az 20 ülkede bekaret testi uygulaması var.

“Ameliyatı olmadığım için ailemden yıllarca baskı gördüm”

Aleena ismiyle BBC’ye konuşan kadın, tecavüze uğradığını ve himenoplasti uygulamasını reddettiği için ailesinden yıllarca baskı gördüğünü söyledi.

Aleena, “Bir seçeneğim yokmuş gibi hissediyordum. Bana her zaman sanki tek seçenek buymuş gibi davranıldı. Bu sanki hayata tekrar uyum sağlamak için yapabileceğim tek şeydi. Kendimi çok, çok yalnız hissettim. Bunu yapmama ihtimalim kendimi suçlu hissettirdi, omuzlarımda çok büyük bir yük olduğunu hissettim. Bir seçeneğim varmış gibi hissetmedim” dedi.

Daha sonra kendisinden bekaret talebi olmayan biriyle evlenen Aleena, himenoplasti uygulaması yaptırmama cesaretini gösterdiği için kendisiyle gurur duyduğunu belirtti: “Doğru seçimi yaptığımı ve ailemin söylediği her şeyin sadece ‘namus’ adına olduğunu biliyordum.”

“Bu uygulamalar, kadınları namus cinayetine karşı savunmasız bırakıyor”

İran ve Kürt Kadın Hakları Örgütü Direktörü Diana Nammi, uzun zamandır yasağın getirilmesi için çalışıyordu. Nammi, bekaret testi ve himenoplasti için, “Bu ameliyatla karşı karşıya kalan her kadın ve kız çocuğu, ‘bakire’ olarak görünmek için baskı altında. Bu uygulama, çoğu zaman ailesi tarafından zorla evlendirilen kadınlara yapılıyor” diye konuştu.

Nammi, himenoplasti uygulamasının sakıncalarını “Bu travmatik ameliyatı yaptıran kadınların yarısının, bir sonraki cinsel ilişkide kızlık zarı kanamaz. Bu da, onları ‘namus’ temelli şiddete ve hatta ‘namus’ cinayetine karşı son derece savunmasız bırakır” diyerek anlattı.

Evde kızlık zarı ameliyatı çok yaygın

Karma Nirvana adlı hayır kurumunda çalışan Indira Varma, kurumun yardım hattını arayan kadınların bir kısmına evde “kızlık zarı ameliyatı” yapıldığını söyledi. Varma’ya göre, yardım hattını arayan bazı kadınlar, “yaşlıların eve geldiklerini” ya da “eve doktor ziyaretinin yapıldığını” söyleyerek bu uygulamanın evde yapıldığını ima ediyor.

Varma’ya göre aileler, kadınların doktor ziyaretine giderken kaçmasını ve yardım istemesini önlemek amacıyla fahiş fiyatlara evde “kızlık zarı” ameliyatı yaptırıyor. Varma bu durumun, “yeraltında ama gelişen ve şiddet döngüsünü derinleştiren” bir endüstriye yol açtığını düşünüyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.