Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna-Rusya krizi | Biden: “İşgal halinde Putin’e yaptırım uygulayabiliriz”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde, Vladimir Putin’e yönelik kişisel yaptırımların uygulanabileceğini belirtti. Biden, olası bir işgalin dünya için büyük sonuçları olacağını da söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin “dünya için büyük sonuçları olacağını” söyledi. Olası bir işgalin, “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük işgal” olabileceğini belirten Biden, NATO’nun Doğu Avrupa’daki varlığını güçlendirmek zorunda kalabileceğine de dikkat çekti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden, bir işgal durumunda bizzat Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı yönündeki soruya “evet” yanıtını verdi.

Biden konu ile ilgili açıklamasında, “Herhangi bir NATO üyesinin, NATO’nun kendilerini savunmaya gelip gelmeyeceği konusunda endişelenmesine gerek olmadığını açıkça belirtmeliyiz” dedi ancak ABD birliklerini Ukrayna’ya gönderme planları olmadığını tekrarladı.

Rusya gaz tedarikini keser mi?

New York Times’ın haberine göre Biden yönetimi, Rusya’nın tedariki kesmesi durumunda Avrupa’ya sevkiyatı artırmak için dünyanın dört bir yanındaki petrol ve gaz tedarikçileri ile birlikte çalışıyor. Rusya şu anda Avrupa Birliği (AB) tarafından ithal edilen ham petrol ve doğal gazın yaklaşık üçte birini sağlıyor.

Avrupa’dan “yaptırım” sesleri

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Batılı müttefiklerin herhangi bir saldırıya sert ekonomik yaptırımlar ile yanıt vereceğini ve Londra hükümetinin, bölgedeki NATO müttefiklerini korumak için asker göndermeye hazır olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Moskova ile diyaloğun devam edeceğini belirtti. Macron, yarın (28 Ocak) Putin ile telefonla görüşeceğini ve Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik niyetleri hakkında açıklama isteyeceğini de sözlerine ekledi.

Batılı ülkeler, Rusya’yı işgal etmesi halinde Rusya’ya karşı “eşi benzeri görülmemiş” yaptırımlar üzerinde anlaştı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da Rusya-Ukrayna sınırında gerilimin artmasının ardından 8 bin 500 askerin yüksek alarm seviyesine geçirildiğini açıkladı.

ABD’den Belarus’a uyarı

ABD ayrıca, Moskova ile birlikte hareket eden Belarus’u, Rusya’nın yürüteceği bir işgale yardım etmesi halinde “hızlı ve kararlı bir yanıt ile karşı karşıya kalacağı” konusunda uyardı.

Kremlin, NATO’yu bir güvenlik tehdidi olarak gördüğünü söyleyerek, ittifaktan komşusu Ukrayna da dahil olmak üzere doğuya doğru genişlemeyeceğine dair yasal garantiler talep etti. ABD ise sorunun NATO’nun genişlemesinden değil, Rus saldırganlığından kaynaklandığı görüşünde.

Kievdeki Batılı elçilikler teyakkuzda

İşgal korkusu, Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Batılı büyükelçiliklerin bazı personelini geri çekmesine neden oldu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, bir televizyon konuşmasında halkına güven vermeye çalıştı. Zelensky konuşmasında, “Tozpembe bir durum veya çocukça hayaller yok ama umut var. Vücudunuzu virüslerden, beyninizi yalanlardan, kalbinizi panikten koruyun” dedi.

Zelensky, Fransa, Almanya ve Rusya liderleri ile bir görüşme ayarlamak için çalıştığını da söyledi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.