Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır Mermerciler ve Madenciler Derneği Başkanı Fahrettin Çağdaş: “Sanayideki elektrik kesintisi maliyetten öte itibar ve güveni zedeleyecek”

İran’ın Türkiye’ye doğalgaz akışını arıza gerekçesiyle 10 gün süreyle durdurması sanayide üretimi vurdu. Türkiye genelinde organize sanayi bölgelerinde (OSB) bu hafta 72 saatlik elektrik kesintisi uygulanıyor. Bu da üretimin durması anlamına geliyor. Diyarbakır Mermerciler ve Madenciler Odası Başkanı Fahrettin Çağdaş, ilk kez yaşanan ve kendileri için sürpriz olan bu kesintinin yaratacağı maliyetin ötesinde, uluslararası anlamda yaptıkları sözleşmeler nedeniyle itibar ve güveni zedeleyeceğini söyledi.

Türkiye’nin başta doğalgaz olmak üzere enerjide dışa bağımlılığının yüksek olması nedeniyle bu kesintinin devam etmesi ile ilgili de endişe taşıdıklarını söyleyen Çağdaş, “Merkezi yönetimin bu gibi önemli kararları alırken sanayicilerle istişare ederek adımlar atması uygun olacaktı. 72 saat aralıksız kesinti yerine günlük birkaç saat kesinti olabilirdi” dedi.

“Diyarbakır’da ihracatın yüzde 40’ını maden sektörü oluşturuyor”

Diyarbakır’da mermercilik ve maden sektörünün hem istihdamda hem de ihracatta önemli bir role sahip olduğunu vurgulayan Çağdaş, “Diyarbakır’da 23 mermer fabrikamız bulunuyor. Şehrin geçen yılki 220 milyon dolarlık ihracatının yüzde 40’ını mermer sektörü oluşturuyor. Sadece Türkiye’de değil, dünyanın her tarafına ihracat yapılıyor. Ocak ve atölyelerle birlikte yaklaşık 4 bin kişinin istihdam edildiği bir sektörden bahsediyoruz. Diyarbakır’da OSB’de sanayiciliğin gelişmesinde ve oluşmasında önemli lokomotif görevi gören bir sektördür madencilik” diye konuştu.

Kesinti sanayicilere ek maliyetler yarattı

Kesinti nedeniyle çalışanların idari izinli sayılarak eve gönderildiğini, madencilikte önemli olan arıtma ve su depolarındaki suyun donmaması ve devir daim yapması için jeneratörlerin devreye sokulduğunu anlatan Çağdaş, “Bizim için ek maliyet yaratacak olan bu kesinti, aynı zamanda aldığımız siparişleri zamanında vermeme ve yurtdışında anlaşma yaptığımız firmalara karşı itibar ve güvenimizi zedeleyecektir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.