Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’li Silopi Belediyesi’nden işçilere yüzde 100’e yakın zam, kız çocuklarının eğitimine daha fazla destek, kadın çalışanların beyanı esas alınacak


Türkiye’de en ucuz su ve ulaşım hizmetini sunan Şırnak’ın Silopi ilçesinin HDP’li belediyesi, imzaladığı toplu iş sözleşmesi ile çalışanlarına yüzde 100’e yüze yakın zam yaptı. Toplu sözleşmeyle kız çocuklarının eğitimine daha fazla destek veren belediye, kadın çalışanlar için de pozitif ayrımcılığa gitti.

En düşük maaş 6 bin 20 lira

Silopi Belediyesi ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında toplu sözleşme imzalandı. Belediye eş başkanları Adalet Fındık Fidan ve Süleyman Şavluk, Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ve Genel-İş Eğitim Daire Başkanı Salih Doğrul tarafından imzalanan toplu iş sözleşmesiyle işçilere yüzde 100’e yakın zam yapıldı.

Toplu iş sözleşmesiyle yapılan bazı iyileştirmeler şöyle:

-En düşük maaş 3 bin 200 tabanından 6 bin 20 lira tabanına yükseltildi. Maaşlara ortalama yüzde 100 zam yapıldı.
-Dini bayramlar ile 1 Mayıs İşçi Emekçi bayramında ikramiye 75 liradan 250 liraya çıkarıldı.
-Tediyeler 52 günden 80 güne çıkartıldı. Tediye ödemeleri her dört ayda bir yapılacak.
-Maaş, sosyal yardım ile birlikte ortama 8 bin lira oldu.

Kız çocuklarının eğitimine daha fazla destek

-Evli veya çocuklarına bakmakla yükümlü sendika üyesi işçilere ayda net 500 lira aile ve çocuk yardımı,
-İlkokulda okuyan kız çocuğu için net 115 lira, erkek çocuğu için net 65 lira,
-Ortaokulda okuyan kız çocuğu için net 180 lira, erkek çocuğu için net 130 lira,
-Lisede okuyan kız çocuğu için net 250 lira, erkek çocuğu için net 200 lira ,
-Yükseköğrenim gören kız çocuğu için net 500, erkek çocuğu için net öğrenim yardımı,
-Engelli çocuğu olan işçilere, her ay bir yevmiyesi tutarında engelli yardımı, -Okul çağına gelmiş kız çocuğunu okula göndermeyen işçinin erkek çocuğuna da yardım yapılmayacak.
-İşçilere, fiilen çalışmalarına bakılmaksızın her ay net 240 lira yemek yardımı verilecek.

Kadın çalışanlara 8 Mart ve 25 Kasım izni

-8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadın personel idari izinli sayılacak

-İşveren, İstanbul Sözleşmesi ve ILO 190 sayılı sözleşme başta olmak üzere uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve diğer mevzuat hükümlerinin öngördüğü toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik düzenlemelerin yaşama geçirilmesi için gerekli önlemleri alacak. Bu önlemlerle toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi, işyerinde kadın erkek eşitliğinin sağlanması, kadın ve erkek çalışanların eşit fırsatlara sahip olunması, kadınların ayrımcılığa uğramaması için gerekli pozitif ayrımcı tedbirlerin alınması amaçlanacak.

Kadının beyanı esas alınacak

-Kadın işçilere yönelik cinsel taciz ve cinsel saldırı vakalarında kadın işçinin beyanı esas kabul edilerek işverence gerekli her türlü tedbir alınarak disiplin kurulunca konu ivedilikle sonuçlandırılacak. Bu gündemli toplantılarda disiplin kurulunda bulunan üyelerden işveren ve sendika tarafının en az birer üyesi kadın üye olmak zorunda olacak. Bu gündemli toplantılar kadın işçinin talebi ve hakları gözetilerek gizlilik prensibine bağlı olarak görüşülecek. Ayrıca kadın işçilere yönelik cinsel taciz ve cinsel saldırı şiddet vakalarında kadın işçinin talep edilmesi halinde işveren sığınma evlerinde gerekli güvenlik önlemlerini alarak barınmasını sağlanacak.

-Kadına ve çocuğa şiddet ya da istismar uyguladığı tespit edilen işçi, işten çıkarılma talebi ile disiplin kuruluna sevk edilecek. Disiplin kurulu, gerekli soruşturmayı yaparak suçun sabit olduğunu tespiti etmesi halinde işçinin iş akti feshedilecek. İşveren bu fiile maruz kalan mağdurla ilgili olarak ise sosyal sorumluluk gereği gerekli her türlü tedbiri (sosyal koruma ve destek, maddi yardım, işe alım vb.) alacak.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.