Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya’nın sevilen atıştırmalığı “Umaibo” da enflasyona yenildi

“Lezzetli çubuk” anlamına gelen ve Japonya’nın en sevilen abur cuburlarından biri olarak bilinen mısır atıştırmalığı Umaibo’nun satış fiyatı ithalat maliyetleri nedeniyle 10 Japon Yeni’nden 12 Japon Yeni’ne çıkacak.  

Japonya’nın sevilen atıştırmalığı enflasyona yenik düştü. Okula giden çocukların sık tercih ettiği Umaibo’nun fiyatı yüzde 20 oranında artacak ve bu fiyat artışı nisan ayında raflara yansıyacak.

Bu durum, atıştırmalığın piyasaya çıktığı 1979 yılından beri ürüne gelen ilk zam olacak. 

Atıştırmalığın üretici firması Yakoin, fiyat artışının ABD’den ithal edilen mısırın fiyatının yükselmesinden kaynaklandığını belirtti.

Hem ürün hem de fiyat artışı küçük rakamlara tekabül etse de enflasyona direnci ile bilinen ve hatta sık sık deflasyon yaşayan Japon ekonomisi için bu zam sembolik bir anlam taşıyor. Japonya’da 1958 ve 2021 yılları arasında ortalama enflasyonun yüzde 2,85 olduğu belirtiliyor. 

“Büyük bir olay”

Tokyo’da yaşayan Noriko Eda, olay karşısında şaşırdığını belirterek şu yorumda bulundu: 

“Umaibo çok uzun zamandır hep aynı fiyata sahipti. Bu sebeple 2 Yen’lik artış büyük bir olay.” 

Umaibo nedir?

Alüminyum filme sarılan ve silindir olan Umaibo, piyasada 12 farklı aroma ile satılıyor. Baharatlı morina yumurtası, takoyaki ahtapot topları gibi aromaların çoğu Japon mutfağından izler taşıyor. En çok satılan Umaibo ise mısır çorbası kreması aromasına sahip.

Umaibo, yılda ortalama 700 milyon paket satılıyor. Bu da Japonya’da kişi başına beş buçuk pakete denk geliyor.  

Japonya’da şirketler bugüne kadar artan fiyatları gramaj düşürerek tüketicilere yansıtmayı seçti. Örneğin, Umaibo’nun gramajı 2007 yılında 1 gram düşürüldü. Fakat dünyada artan enflasyon sebebiyle ülkede fiyat artışlarına daha çok tanık olunabileceği yorumları yapılıyor. 

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.