Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Katalonya’da “cadı” oldukları için idam edilen kadınlar affedildi

İspanya’nın özerk bölgesi Katalan parlamentosu, 15 ve 18. yüzyıllar arasında cadı oldukları gerekçesiyle idam edilen yüzlerce kadını resmi olarak “affeden” ve onurlandıran bir tasarıyı onayladı.  

Katalonya’da yüzlerce yıl önce cadılık iddiasıyla öldürülen binden fazla kadın resmen affedildi. İspanyol tarihçilerin bulgularına göre Katalonya, Avrupa’da “cadı avları” düzenleyen ilk bölgelerden biriydi ve çok sayıda kadın bu gerekçe ile idam edildi.  

Yerel tarih dergisi Sapiens’in girişimiyle kabul edilen kararın arkasındaki tarihçiler konuyla ilgili şunları söyledi:  

“15 ve 18. yüzyıllar arasında zulüm gören, işkence gören ve idam edilen 700’den fazla kadının isimlerini yeni keşfetmiş bulunuyoruz.”

Barcelona Üniversitesi’nde modern tarih profesörü Pau Castell’e göre eski yüzyıllarda cadılar, sık sık çocukların ani ölümü veya kötü hasatlar sebebiyle suçlanıyordu. Söz konusu kadınların “mizojinik zulmün mağdurları” olduğunu söyleyen Katalan bağımsızlığı yanlısı ve sol gruplar, kadınların isimlerinin cadde ve sokaklara verilerek hatıralarının onurlandırılmasını istediklerini belirtti. 

Katalonya’da bölgesel iktidarda bulunan Katalonya Cumhuriyetçi Solu’ndan (ERC) Milletvekili Jenn Diaz, konuyla ilgili şu yorumda bulundu: 

“Geçmişte bize cadı dediler, şimdi ise ‘feminazi’, ‘histerik’ veya ‘cinsel hayatından tatminsiz’ diyorlar. Geçmişte cadı avları gerçekleştirdiler, şimdi onlara ‘kadın cinayetleri’ diyoruz.”  

Geçmiş yüzyıllarda Avrupa kıtasında on binlerce kadının cadı olduğu gerekçesiyle öldürüldüğüne inanılıyor. Katalonya’dakine benzer olaylar daha önce de İskoçya, İsviçre ve Norveç’te de yaşanmıştı. 

Kaynak: BBC

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.