Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, China Unicom’un faaliyetlerini “casusluk” nedeniyle yasakladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin arasındaki teknoloji savaşı sürüyor. ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC), Çin merkezli telekomünikasyon devi China Unicom’un ülkede faaliyet göstermesini yasakladığını duyurdu. Söz konusu kararın, şirket hakkındaki ulusal güvenlik ve casusluk endişeleri nedeniyle alındığı belirtildi.

Çin merkezli telekomünikasyon devi China Unicom, ulusal güvenlik ve casusluk endişeleri nedeniyle ABD’de yasaklanan en son Çinli telekom şirketi oldu. ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC), şirketin Amerika biriminin ülkede faaliyet gösterme yetkisini oybirliği ile iptal etti.

Bu karar uyarınca firmanın 60 gün içinde ülkede telekom hizmeti vermeyi bırakması gerekiyor.

FCC Başkanı Jessica Rosenworcel konu ile ilgili açıklamasında, “Çin devletine ait telekom şirketinin, telekomünikasyon ağlarımızın güvenliği için gerçek bir tehdit oluşturduğuna dair artan kanıtlar ve bununla birlikte artan bir endişe vardı” dedi.

China Unicom şirketi ise konu ile ilgili BBC’ye yaptığı açıklamada, “Amerika birimimiz, geçen 20 yılda müşterilerinin güvenilir bir ortağı olarak ilgili ABD yasa ve yönetmeliklerine uyma ve telekomünikasyon hizmetleri ve çözümleri sağlama konusunda iyi bir sicile sahiptir. Şirket durum ile ilgili gelişmeleri yakından takip edecek” dedi.

Çinli teknoloji ve telekom firmaları, son yıllarda ABD yetkilileri tarafından ulusal güvenlik endişeleri nedeni ile hedef alınıyor. Son olarak, ABD Başkanı Joe Biden, güvenlik tehdidi olarak görülen şirketlerin yeni telekomünikasyon ekipmanı lisansları almasını engelleyen yasayı imzalamıştı. Bu karar, Huawei, ZTE ve diğer üç Çinli şirketin ekipmanlarının ABD telekom ağlarında kullanılamayacağı anlamına geliyor.

Joe Biden

2019’da, Donald Trump’ın başkanlığı döneminde Vaşington, Çin devletine ait telekom şirketi China Mobile’ın ABD lisansını iptal etmişti. Ekim 2021’de “China Telecom” şirketinin ABD lisansını iptal eden Biden yönetimi ise Kasım 2021’de, ulusal güvenlik ve dış politika endişelerini öne sürerek sınırlı ticaret listesine birçok Çinli şirketi eklemişti. Vaşington, bazı firmaların Çin ordusunun kuantum hesaplama programını geliştirmeye yardım ettiğini ileri sürmüştü.

ABD’li yetkililer, Çin hükümetinin şirket üzerindeki kontrolünün kendisine “ABD iletişimine erişme, depolama, kesintiye uğratma veya yanlış yönlendirme” fırsatı verdiğini, bunun da Çin’in “ABD’ye karşı casusluk ve diğer zararlı faaliyetlerde bulunmasına” yol açabileceğini belirtiyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.