Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlk kez görüntülendi: Katil balina sürüsünün mavi balinalara saldırısı

Marine Mammal Science dergisinde yayımlanan bir araştırma, katil balinaların koordineli bir şekilde mavi balinaları avladığını ilk kez belgeledi.  

Deniz aslanlarını sahillerden kaçırmaktan kuyruk darbeleriyle balıkları sersemletmeye kadar eşi benzeri rastlanmayan birçok teknikle bilinen katil balinalar, denizlerde avcılık konusunda büyük bir üne sahip. 

Katil balinaların şimdi de koordineli ve ölümcül saldırılarla mavi balinaları avladığı ilk kez belgelendi. Dişi bir katil balina, diğer bir adıyla orka, tarafından önderlik edilen çetelerin 2019’dan beri Avustralya kıyılarında mavi balinalara saldırdığı tespit edildi. 

Marine Mammal Science dergisinde yayımlanan araştırma, katil balinaların kendilerini gezegenin en büyük memelisi olan mavi balinaya çarptığını ve ağızlarının içerisine yüzerek hala canlıyken mavi balinaların dillerini yediğini de ortaya koydu.  

Daha önce katil balinaların mavi balinaları kovaladığı gözlemlenmişti fakat saldırılara oldukça nadir rastlanıyor. Bu araştırma, katil balinaların mavi balina avlarını ilk kez gözler önüne seriyor. 

Araştırmada şu ifadeler yer aldı: 

“Burada, katil balinaların mavi balinaları öldürdüğünü ve yediğini ilk kez belgelendiriyoruz. 2019’da 16 gün arayla iki mavi balina öldürüldü, üçüncüsü ise 2021 yılında.” 

Araştırmadaki bilgilere göre saldırılar, Avustralya’nın batısında bulunan Bremer Körfezi’nde kıyıya 60 km uzaklıkta gerçekleşti. Dişi balinaların bir çoğu üç saldırıda da yer aldı. Saldırıların ilki sağlıklı bir erkek mavi balinayı hedef alıyordu, sekiz dişi ve bir erkek katil balina saldırıya öncülük ederken genç katil balinalar izlemedeydi.  

Gözlemciler olay yerine ulaştığında mavi balinanın cildinden ciddi parçalar koparılmıştı ve sırt yüzgeci katil balinalar tarafından ısırılmıştı. Bir saat süren mücadelenin ardından üç dişi katil balina sıraya dizildi ve kendilerini mavi balinanın vücuduna çarparak onu suyun altına itti. İki diğer katil balina ise bu sırada mavi balinanın kafasına saldırdı. Sonuncu katil balina ise mavi balinanın ağzından içeri yüzerek besin değeri yüksek olan dilini yedi.  

Sonraki saldırılar da benzer saldırı stratejileri ve beslenme kalıplarına sahipti. Üç saldırıdan sonra da yüzlerce katil balinanın, yunusların, balıkların ve kuşların leşten pay almak için bölgeye akın ettiği ve günlerce mavi balinadan beslendiği gözlemlendi. 

Araştırma da yer alan isimlerden biri Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Robert Pitman’dı. Pitman katil balinaların memelilerle beslenmek konusunda oldukça fırsatçı olduğunu ve mavi balina avlarının artan popülasyon sebebiyle “normale dönüş” olabileceğini belirtti ve konuyla ilgili şu sözleri sarf etti: 

“Belki de görmeye başladığımız şey, biz (insanlar) büyük balinaları avlamaya başlamadan önce okyanusta işlerin nasıl yürüdüğüdür. Bu türlerin bazılarının popülasyonu arttıkça, normal deniz ekosistemlerinin nasıl işlediğini daha iyi görme şansımız var.” 

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.