Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da cinsiyetçilik tartışmaları: Mayolu fotoğraf isteyen iş ilanına soruşturma başlatıldı

İtalya Çalışma Bakanlığı, 30 yaşın altında kadın resepsiyonist arayan bir şirketin, iş başvurusunda bulunanlardan kimlik bilgilerini kanıtlayan belgelerle birlikte mayolu bir fotoğrafını da istemesi üzerine soruşturma başlattı.

Napoli merkezli bir güvenlik şirketi tarafından birkaç özel iş arama sitesinde yayınlanan ilanda, adayın kadın olması, 30 yaşından büyük olmaması, akıcı bir İngilizce konuşması gibi şartlar arandığı belirtildi. İlanda ayrıca, adayın kendi arabasına ve “çekici bir görünüm ve parlak bir karaktere” sahip olması şart koşuldu.

“Mayo ile fotoğraf gönderin”

İlk yayınlandığında ilanda, “Mayo veya benzeri bir kıyafetle tam bir fotoğraf göndermenizi istiyoruz” ibaresi de yer alıyordu. Bu şart daha sonra kaldırılsa da ilana ait bir ekran görüntüsünün sosyal medyada paylaşılması büyük tepkiye yol açtı.

Napoli Çalışma Konseyi Üyesi Chiara Marciani, “Mayo içinde fotoğraf mı istiyorlar? Ne saçma bir reklam” diyerek ilana tepki gösterdi. Marciani, “Bu ilan birkaç nedenden dolayı skandal, öncelikle 30 yaşın altındaki bir kadın aranıyor ve işin gerektirdiği sorumluluk ve görevler için saçma bir şekilde yetersiz bir maaş veriliyor” diye konuştu.

Marciani, açıklamasının devamında “Cinsiyetçilik sorunu devam ediyor… Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda daha fazla çalışma yapılması gerekiyor” dedi. “Özellikle Napoli gibi, kadınların istihdam oranının çok düşük olduğu bir şehirde ele alınması gereken çok fazla konu var” diye ekleyen Marciani, kadın istihdamının artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Çalışma Bakanı Andrea Orlando ise müfettişlerden olayla ilgili soruşturma başlatmalarını istedi.

İtalya’da kadınların işgücüne katılımı oldukça düşük

2019 OECD verilerine göre, çalışma çağındaki tüm İtalyan kadınların yarısından azı işgücüne katılıyor. Kadın istihdamının koronavirüs salgını nedeniyle daha da kötüleştiği belirtilirken kadınlar, adaletsiz bir şekilde erkeklere göre daha fazla iş kaybetti. 

Pek çok kadın, iş ve aile hayatını bir arada yürütemedikleri için hamile kaldıktan sonra istifa etmek zorunda kalıyor, bunun başlıca nedenleri arasında uygun fiyatlı kreşlerin olmaması ve esnek olmayan çalışma koşulları yer alıyor.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.