Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Öcalan ile Demirtaş’ın hesaplaşması” polemiği – Altan Tan: “Erdoğan’ın söylediği sır değil, herkes Kürt seçmen ile ilgili strateji yapıyor”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği “Abdullah Öcalan – Selahattin Demirtaş hesaplaşması” polemiği ile ilgili konuşan siyasetçi Altan Tan, “Erdoğan’ın açıkladığı konunun bir sır olmadığını, herkes tarafından bilinen bir şey olduğunu” söyledi. Çözüm süreci döneminde hem İmralı hem de Kandil’e giden Tan, Erdoğan’ın bu dönemde böyle bir polemiği gündeme getirmesinin sebebinin “son 50 yılın en önemli seçimi olan 2023 seçimi için Kürt seçmeni kendine çekmeye yönelik bir hamlede bulunmak” olduğunu belirterek, “Bütün siyasi partiler Kürt seçmen üzerinde bir strateji uygulamak istiyorlar. Bugüne kadar yapılan hangi seçimde Öcalan ve Kandil devreye girmemiş ki şimdi girmesin. Tabii ki herkes devreye girecektir” dedi.

Medyascope‘a konuşan Altan Tan, çözüm sürecinin başlangıcında kendisinin de aralarında bulunduğu Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyetinin İmralı’ya gidip PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüştüğünde, Öcalan’ın kendilerine beş konuda devlet, yani iktidar ile mutabakat sağladığını kendilerine söylediğini belirtti.

Tan, “Bunlar PKK’nın Türkiye’de silah bırakacağını, silahlı güçlerini Irak’a en geç beş ay içerisinde çekeceğini, artık Türkiye’de hak arama devrinin demokratik yollarla olacağını söyledi. Öcalan son olarak ise, başkanlık sistemine cepheden karşı çıkılmayacağını, getirilen sistemin konuşulabileceğini söyledi. Biz kendisine anadilde eğitim ve kendisinin durumunu sorduğumuzda ise bunların detay olduğunu, sorunun çözülmesi halinde herkesin özgürleşeceğini belirtti” diye konuştu.

“İlk başta süreci destekleyen Demirtaş, sonradan süreci bozmak isteyenlerin yanında yer aldı”

Altan Tan, çözüm sürecinin başlamasından sonra bazı güçlerin çözümün sağlanması için çaba sarf ederken, “FETÖ, Amerika, İran, İsrail, Suriye ve Kandil’in bu sürecin bozulması için çaba harcadığını” öne sürdü: “Sayın Selahattin Demirtaş, ilk başlarda bu süreci desteklerken, sonradan bilinmeyen bir nedenle süreci bozmak isteyenlerin yanında yer aldı. Zaten ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ sözü ondan sonra geldi. Burada muhatap Öcalan’dı, süreci bozsa da kendisinin bozması gerekirdi. İmralı’da yapılan ve devlet tarafından kayıt altına alınan bazı konuşmalarında zaman zaman olduğu gibi kamuoyuna yansıtılmadığını gördük. Hendek-barikat olaylarında Sırrı Süreya Önder’in Meclis’te yaptığı bir konuşmada, Öcalan’ın bunlara karşı olduğunu ve önlenmesini istediğine dair bir konuşması var. Ama zamanında gereği yapılmamış anlaşılan.”

“Seçime, her zaman olduğu gibi Kandil de, Öcalan da müdahil olacaktır”

Altan Tan, “sadece Türkiye için değil, Ortadoğu için de çok önemli olan 2023 yılındaki seçime her kesimin müdahil olacağını” belirterek, “Bugüne kadar yapılan seçimleri Kandil ve Öcalan’ın dahil olmadığını söyleyebilir miyiz? Dahil oldular ve bundan sonra da dahil olacaklardır. Herkes Kürt seçmeni yanına çekmek için, her türlü stratejiyi devreye koyacaktır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.