Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sezgin Tanrıkulu, “2021 yılı insan hakları raporunu” açıkladı: “Cezaevlerinde 604’ü ağır bin 605 hasta mahkûm var”

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, 2021 yılı hak ihlalleri raporunu açıkladı. Rapora göre yaklaşık üç bin kişinin yaşam hakkı ihlal edildi, üç binden fazla kişi de işkenceye maruz bırakıldı. Cezaevlerindeki hasta mahkûm sayısı ise iki bine yaklaştı. İşte, rapordan çarpıcı ayrıntılar.

Raporda, üç bine yakın insanın yaşam hakkının ihlal edildiği vurgulanırken paylaşılan sayıların gerçeğin altında olduğu da belirtildi. Tanrıkulu raporda, Türkiye’nin, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün her yıl hazırladığı “Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi”nde 180 ülke arasında 153. sırada yer aldığı bilgisini de paylaştı.

Gazetecilere baskı

Raporda, basına uygulanan baskı ve kısıtlamalara da yer verildi. Buna göre, 2021 yılında yazıları, konuşmaları ya da genel olarak düşünceyi ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilebilecek etkinlikleri nedeniyle en az 92 kişi (41’i gazeteci, yazar, yayıncı) hapis ya da para cezasına çarptırıldı. 2021 yılında yaptıkları haberler nedeniyle ya da olayları izleyen 26 gazeteci saldırıya maruz kaldı.

Sosyal medya engelleri

Raporda farklı kaynaklardan elde edilen veriler de kullanılırken 2020 yılı sonu itibarıyla Türkiye’de 467 bin web sitesinin, yedi bin 500 Twitter hesabının, 50 bin tweet’in, 12 bin YouTube videosunun, sekiz bin Facebook ve altı bin 800 Instagram içeriğine erişimin engellendiği aktarıldı. 

Raporda paylaşılan diğer istatistikler ise şöyle: 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.