Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Botticelli’nin “Kederin Adamı” potresi 45,5 milyon dolara satıldı

Rönesans döneminin en büyük ressamlarından biri kabul edilen İtalyan sanatçı Sandro Botticelli’nin “The Man of Sorrows” (Kederin Adamı) adlı tablosu Sotheby’s Müzayede Evi’ndeki açık artırmada 45.4 milyon dolara satıldı.

Sandro Botticelli’nin 1500 yılında yaptığı “Kederin Adamı” tablosu, ABD’nin New York şehrindeki Sotheby’s Müzayede Evi tarafından satışa sunuldu. Eser, sadece yedi dakika süren açık artırma sonucunda 45.4 milyon dolara alıcı buldu.

Büst boy portrede Hazreti İsa, başında uçan meleklerle çevrelenmiş dikenli bir taçla tasvir ediliyor.

Sotheby’s Müzayede Evi’nin New York’taki eski ustalar resim bölümü başkanı Christopher Apostle, tabloyu “Başı hafifçe eğik, gözleri ağlamaktan kıpkırmızı, size Tanrı’nın acısını ve insanlığını gösteriyor” diyerek anlattı.

1490’larda Floransa’daki siyasi ve dini ayaklanmalardan sonra, Botticelli’nin resim dilinde kayda değer bir değişiklik meydana geldi. Sanatçı eserlerinde daha kasvetli ve ruhani temalara yöneldi.

The Man of Sorrows” (Kederin Adamı), 15. yüzyılın sonlarında ve 16. yüzyılın başlarında sanatçının inanç konusunda kafa karışıklığı yaşadığı döneme ait bir eser. Apostle, Botticelli’nin bu döneme ait bilinen az sayıda tablosu olduğunu, “Man Of Sorrows”u diğerlerinden ayıran özelliğinin ise sanatçının İsa’nın acısını ve ölümünü simgeleyen gerçekçi bir tasvir yapması olduğunu söyledi.

The ART News’ın haberine göre Apostle, eserin satışından sonra, “The Man of Sorrows, şimdiye kadar karşılaştığım en güçlü, alçakgönüllü eserlerden biri. Dindar görünse de muazzam bir insanlığın resmi. Evrensel bir dil konuşan, insan ıstırabı ve maneviyatının bir portresi. Bugünün sonucu, yalnızca gücünün ve öneminin değil, aynı zamanda yaklaşık 500 yıl önce yapılmış eserlerin zamansızlığının da kanıtı” diye konuştu.

Yine Botticelli’ye ait “Young Man Holding a Roundel” (Madalyon Tutan Genç Adam) tablosu, Sotheby’s Müzayede Evi’nin 2021 Ocak ayında düzenlediği müzayedede 92.2 milyon dolara satılmıştı. Bu, Sotheby’s’in 277 yıllık tarihindeki en yüksek satış rakamı olmuştu.

Kaynak: The ART News
Derleyen: Tuğbanur Toprak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.