Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arminia Bielefeld’e transfer olan Burak İnce’nin kariyer yolcuğu: TFF 1. Lig’den Bundesliga’ya “İNCE” bir yolculuk

Yazar Muzaffer Ayhan Kara, TFF 1. Lig’de mücadele eden Altınordu’dan Almanya Bundesliga ekibi Arminia Bielefeld’e transfer olan Burak İnce’nin kariyer yolculuğunu kaleme aldı.

TFF 1. Lig’den Bundesliga’ya “İNCE” bir yolculuk

“İyi Birey, İyi Vatandaş, İyi Futbolcu” sloganıyla Türk futbolunun yetiştirici gücü vasfını kazanan Altınordu, verdiği eğitim sayesinde geliştirdiği yetenekleri, Avrupa’ya ve Süper Lig’e kazandırmaya devam ediyor. Çağlar Söyüncü ve Cengiz Ünder’den sonra Avrupa’ya adım atan Burak İnce, 18 yaşına basar basmaz 2020 Ocak ayının 22’sinde, Bundesliga ekiplerinden Arminia Bielefeld’e transfer oldu. Onun TFF 1’den, hatta ALFA’dan Bundesliga’ya uzanan altı yıllık “İnce” yolculuğunu mercek altına alarak biz de bir selam çakalım ALFA’ya, Altınordu Teknik Direktörü Hüseyin Eroğlu’na, Altınordu FK Başkanı Mehmet Seyit Özkan’a ve tabii ki Burak İnce’ye. 

Son defa ligin 17. haftasında Altınordu formasını giydi Burak ve o maçta 2-0 geriden gelip 3-2 öne geçen takımının galibiyet golüne imza attı. Bir gün önce kampta veda partisi yapılmıştı Burak için ama Kocaelispor maçı asıl veda partisi haline geldi çünkü attığı galibiyet golü bir yana, izlediğim maçta Burak sahanın yıldızıydı. Adeta resital yaptı. 

ALFA’dan Bielefeld’e 

Peki Burak’ın Altınordu’dan Bielefeld’e uzanan yolculuğu nasıl başlamıştı? 20 Ocak 2004 Manisa doğumlu Burak, 2015’te henüz 11 yaşındayken Manisaspor altyapısından geldi ALFA’ya. Kısa zamanda gösterdiği performansı ve yetenekleriyle Altınordu Teknik Direktörü Hüseyin Eroğlu’nun dikkatini çekmeyi başardı ve böylece 15 yaşında Altınordu’nun yanında TFF 1’ in en genç oyuncusu olmayı başardı. Son iki sezonda daha çok süre aldı, önceki sezonda ligde ve kupada 30 maça çıktı ve 6 da gol kaydetti. Altınordu-Eskişehirspor maçında ilk golüne ve ilk asistine imza atarak TFF 1’de gol atan en genç oyuncu unvanını aldı. Bu arada U-15 ve U-16 milli takımlarının değişmez ismi oldu, 17 yaşında olmasına karşın Sırbistan hazırlık maçında U-21 forması da giydi. Pandemi nedeniyle ertelenen maçlar turnuvalar olmasa çok daha fazla sayıda giymiş olacaktı milli formayı. 

Burak’a 15 yaşında formayı vermekten çekinmeyen Hüseyin Hoca, öğrencisi için şu cümleleri kurmuştu: “Geleceği çok parlak bir oyuncu. Altyapıdan beri gelişimini oldukça yakından takip ediyorum. 15 yaşından itibaren de A Takımla maçlara çıkıyor. Genç oyuncularımızın bazılarını daha çok süre almaları için pilot takımımıza kiralık olarak yolluyoruz. Ancak Burak özel bir oyuncu olduğunu ilk baştan beri hep belli ediyordu. Bu yüzden onu takımda tutmayı tercih ettik.” 

Oyun Karakteristiği

Burak yerinde ve çabuk pasları, dripling kabiliyeti ve ceza alanına yaptığı koşuların yanında şimdiden bir duran top ustası. O nefis sol ayağıyla frikiklerde ve kornerlerde topu istediği noktaya yollayabiliyor. Duran toplarda topa adeta hükmediyor. Kaleye vuruşları çok etkili. Topa karşı çok yumuşak.  Bütün bu yönleriyle maç içerisinde skora katkıda bulunabilen bir oyuncu. Kendi ifadesiyle en büyük hayali ise “Messi gibi hızlı, zeki ve güçlü olabilmek”. Yetenekli sol ayaklara hep hayran olmuşumdur. Belki de bu yüzden 1.78 boyunda olup fiziksel gelişimini henüz tam anlamıyla tamamlamayan Burak İnce’yi hep özel bir dikkatle izledim Bornova’daki lig maçlarında. Merkez orta saha yanında dörtlü orta sahada sol-iç, yani 10 numara pozisyonunda da çok işlevsel. Ayrıca sahanın her yerine ayak basıyor ve deplase olmayı başarıyor gerektiğinde. 

Hocası, Burak’ın duran top ilişkisi üzerine de şunları söylemişti: “Sezon öncesi hazırlık kampında Ankaragücü ile oynuyorduk. İkinci yarıda bir serbest vuruş kazandık ve ilk önce takımın tecrübeli isimleri frikiği kullanmak istedi ama ben Burak’ın atmasını istedim. Çünkü akademi yıllarından beri onun bu konuda ne kadar yetenekli olduğunu biliyordum. Burak da serbest vuruşu gole çevirmeyi başarmıştı. O maçta Burak’a yetenekli bir oyuncu olduğunu ve teknik direktörünün ona güvendiğini hissettirdim. Gelişim sürecinde bunlar da çok önemlidir.”

Burak İnce, Bayern Münih, Manchester City ve Leicester City tarafından izlemeye alınırken U-19 Milli Takım kampında verdiği bir röportajda şunları söylemişti: “En güvendiğim özelliklerim şutlarım, çalımlarım ve driplinglerim. Önce Altınordu’da forma giymek, sonra ise Avrupa’da oynamak istiyorum. Almanya, İspanya ve İngiltere ligleri ilgimi çekiyor. Bir gün Barcelona’da forma giymeyi ayriyeten istiyorum.”

Altı Yıllık Kariyeri

Burak, 9 Mayıs 2014’te Manisaspor altyapısında futbola başladı ve bir sezon sonra da 21 Ağustos 2015’te henüz 11 yaşındayken Altınordu A Takımı’nda forma giyen Ozan Sol ve M. Caner Öztürk karşılığında Altınordu’nun yolunu tuttu. 18 Ağustos 2019’da TFF 1. Lig’deki ilk maçına 15 yaş 6 ay 29 günlükken çıktı. Altınordu formasıyla ilk sezonunda 21 lig maçına çıktı ve 2 gol atıp, 1 asist yaptı. 14 Eylül 2019’da Eskişehirspor ile oynanan ve Altınordu’nun 4-1 üstünlüğüyle sonuçlanan maçta 1 gol kaydetti, 1 de asist yaptı. Burak attığı bu golle TFF 1. Lig’de gol atan en genç futbolcu unvanının sahibi oldu. Burak, A Takım’daki ikinci sezonunda ise ligde 28 maçta forma giydi ve 5 gole imza attı. 

Genç oyuncu, Altınordu’da oynarken U-14, U-15, U-16 ve U-19 milli takımlarında forma giydi. U-17 kadrosuna çağrıldı, ancak pandemi nedeniyle maçlar ertelendiği için oynayamadı. Son olarak U-21 (Ümit Milli) takımında henüz 17 yaşındayken 1 kez forma giyme başarısını gösterdi. 28 kez milli oldu. 

Almanya’da düzenlenen MTU Hallen Cup’ta 15 yaş kategorisinde gol kralı oldu ve en değerli futbolcu seçildi. 

Ve Beklenen İmza

Takvimler 21 Kasım 2021’i gösterdiğinde, Altınordu Teknik Direktörü Hüseyin Eroğlu’nun gelişim programı ve cesaretiyle ilerleyen yıldız adayı Burak İnce, daha önce prensip anlaşmasına varılan Bundesliga ekibi Arminia Bielefeld’e resmen transfer oldu. Genç futbolcu ve menajeri Murat Korkmaz, Arminia Bielefeld CEO’su Samir Arabi ile yeni takımının stadı Bielefelder Alm’de buluştu ve 2025 yılına kadar sözleşme imzaladı.

Altınordu ayrıca bir sonraki transferden yüzde 20 pay alacak. Burak’ın 30 Haziran 2023’e kadar Altınordu ile sözleşmesi bulunuyordu. Bielefeld CEO’su Arabi, imza töreninin ardından şu açıklamayı yaptı: “Avrupa’dan birçok transfer teklifi almasına rağmen kendi gelişimi için Burak’ın Bielefeld’i tercih etmesi bizi çok mutlu etti. İlk kez Türkiye dışında futbol oynayacak. Ocak ayı sonunda sakin bir şekilde buraya gelip takıma adaptasyon sürecine başlayabilir. Altınordu Futbol Akademisi, Türkiye’nin en iyilerinden birisi. Altınordu, Türk futboluna ve Avrupa futboluna birçok yıldız yetiştirerek, iyiler arasında yer aldığını herkese gösterdi.”

Burak İnce’nin dudaklarından ise imza töreninde şu sözler döküldü: “Arminia Bielefeld’e transfer olduğum için çok mutluyum. Bundesliga benim her zaman hayalimdi. Almanya’ya geldiğim için mutluyum. Bundesliga Avrupa’nın en büyük beş liginden birisi. Bielefeld genç oyunculara önem veren bir kulüp Burada kendimi geliştireceğime çok inanıyorum. Bu ligde hiçbir şey kolay olmayacak ama kendime çok güveniyorum. Hocalarımla beraber daha iyi bir seviyeye geleceğim.”

Artık Veda Zamanı

Artık veda zamanı yaklaşmaktaydı. Son Kocaelispor maçından bir gün önce Beytullah Baliç Yerleşkesi’nde kulüp tarafından Burak için bir veda partisi düzenlendi. Teknik heyet ve futbolcular birlikte yemek yedikten sonra bir de pasta kesildi. Burak, veda partisindeki konuşmasında 15 yaşında A Takım’a katıldığı günü hatırladığını belirterek, hocalarına ve arkadaşlarına şöyle seslendi: “Zaman çabuk geçiyor. Çok güzel anılarım oldu. Buraya geldiğim ilk günden beri bana inanan başta hocam Hüseyin Eroğlu ve antrenörlerimize çok teşekkür ederim. Çok güzel dostluklar edindim. Eğer birinizi kırdıysam özür dilerim. Sizleri çok seviyorum.”

Konuşma sırası Hüseyin Hoca, antrenör Ufuk Kahraman ve futbolculara gelmişti. Onlar da Burak İnce’ye Bundesliga’da başarılar diledi. 

Ancak asıl parti ertesi günkü, 14 Aralık 2021 Salı günkü maçta ve maç sonrasındaydı. Altınordu, güçlü rakibi Kocaelispor karşısında 2-0 yenik düşmesine karşın sahanın en iyisi Burak’ın adeta resital yaparak yıldızlaştığı maçta 3-2 öne geçmeyi başarmış, yaptırdığı penaltı yanında galibiyet golünü ise Bielefeld yolcusu atmıştı veda maçında. Hüseyin Hoca yetiştirip bugünlere getirdiği Burak’ı 87’de kenara alarak alkışlattı. Maçın bitiş düdüğüyle birlikte duygusal anlar yaşayan Burak’ı arkadaşları omuzlara alıp havaya attı. Arkadaşlarıyla müthiş bir geri dönüşe imza atarak Kocaelispor’u sahadan silip bir de penaltı kaçırmasına karşın 3-2 galip gelmenin coşkusunu yaşayan Burak’ın vedası görkemli oldu. Sanki görünmeyen bir güç Altınordu-Kocaelispor maçını Burak’ın unutulmaz, muhteşem, renkli veda partisine dönüştürmüştü. 

Altınordu’da 10. sezonunu yaşayan Hüseyin Hoca da Burak’ı Bundesliga’ya göndermekten mutlu olduklarının belirtip duygularını şöyle ifade etti öğrencisinin son maçının ardından: “Burak son maçını oynadı ve iyi de oynadı. Ben 15 yaşında Burak’a inanıp oynattığımda belki o da buna inanmıyordu ama doğru zamanda onu oynattık. Burak’ın önümüzdeki süreçte başarılı olacağına inanıyorum.” 

Soyunma odasında Burak, Altınordu ailesinin kendisi için çok özel olduğunu belirtip duygularını şöyle dile getirdi: “Yetiştiğim kulübü ve buradaki kimseyi asla unutmayacağım. Sizler bana abilik kardeşlik yaptınız, sizlerden çok şey öğrendim. Artık kariyerimi Bundesliga’da sürdüreceğim. Her şey için teşekkür ediyorum. Altınordu’yu Avrupa’da en iyi şekilde temsil edeceğim.”

Ardından da sosyal medyadaki açıklaması geldi genç yıldız adayının: “12 yaşında bir çocuk olarak katıldığım bu aileden şimdi bir genç olarak ayrılıyorum. Müthiş anılarım ve çok değerli tecrübelerim oldu. Bugün çok sevdiğim kulübümle son maçımı böyle bir zaferle anlamlandırdığım için çok mutluyum, duyguluyum. Şimdi çocukken kurduğum hayallerimi gerçekleştirmek için veda vakti… Her şey için teşekkürler.”

“Teşekkürler Burak”

Altınordu FK, Burak’ın son maçının sonrası sosyal medya hesabından “Golünü attı, 3 puanı getirdi ve 12 yaşında bir çocukken başlayan serüven için veda vakti geldi. Her şey için teşekkürler Burak!” paylaşımında bulunurken aynı paylaşımın altına Burak İnce’yi gelecek ay kadrosuna katacak olan Arminia Bielefeld’in yanıtı da “Seni bekliyoruz Burak” oldu. 

Yolun Açık Olsun

Burak İnce’ye, Bornova’da sekiz maçta izlediğim delikanlıya Bundesliga’da başarılar diliyorum. Portresini Ekşi Sözlük’te yaklaşık 15-16 ay önce yapılan birkaç girdi ile tamamlayalım: 

-O nasıl sol ayak aslanım. 

-Çocuk çok temiz kullanıyor ayağını.

-Henüz 16 yaşındayken mükemmel bir frikik golü kaydeden genç yetenek. İleride güzel yerlerde göreceğimiz kesin.

-Son yıllarda genç futbolcular arasında gördüğüm en iyi topçu. Şımarmazsa geleceği çok parlak gözüküyor. Burak, yukarıdaki girişlerden sonra da üzerine koydu hep. O, Hüseyin Hoca’nın, ALFA’nın, Mehmet Seyit Özkan’ın kurduğu Altınordu altyapı sisteminin son harikası. Bu saatten sonra şımaracağını, altı-yedi yıllık emeğini heba edeceğini hiç sanmıyorum. Hatta ALFA disiplininin üzerine bir de Alman disiplini edinince yeteneklerini daha iyi sergileyecektir. Dikine futbol oynamayı seven, kaleye bakan, topa hükmeden bu genç insan Bundesliga’da da başarılı olup Altınordu’daki arkadaşlarının, kendisinden sonraki kardeşlerinin de önünü açacaktır. Tıpkı Çağlar ve Cengiz gibi. Buna inanıyorum. Yolun açık olsun Burak.

Yazan: Muzaffer Ayhan Kara

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler