Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Barolar Birliği, “Basın ve yayım faaliyetleri” konulu cumhurbaşkanlığı genelgesinin iptali için Danıştay’a başvurdu

Türkiye Barolar Birliği, 29 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra uygulanmaya başlayan “Basım ve yayım faaliyetleri” konulu cumhurbaşkanlığı genelgesinin iptali için Danıştay’a başvurdu. Başvuruda, genelge yüzünden kişilere tanınan temel hak ve özgürlüklerin ihlal edileceği vurgulandı. 

“Otosansür” uyarısı

Başvuru dilekçesinde, genelgenin “otosansür” uygulamalarına yol açacağı savunulurken genelge ile verilen talimatların ilgili mevzuatı uygulayan, anayasal temel hak ve özgürlüklere yasa gereği dokunan tüm kamu kurum ve kuruluşlarının takdir yetkisini baltalayacağına dikkat çekildi.

“Anayasaya aykırı”

Başvuruda, benzer konuları düzenleyen bir yasa maddesi olduğu ve genelgenin anayasaya aykırılık teşkil ettiği belirtilerek, “Genelge ile belirsiz tanımlamalar üzerinden ifade ve basın yayın özgürlüklerinin özüne dokunma tehlikesi, uygulamasına yol açılması hukuk devleti ilkesi ile ters düşmekte ve temel hak ve özgürlüklerin ancak kanunla belirli amaçlar doğrultusunda sınırlanacağına ilişkin anayasal hükme de aykırılık teşkil etmektedir” ifadelerine yer verildi. 

Genelge

29 Ocak’taki Resmi Gazete’de, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, “milli ve manevi değerlere uymayan, aile ve çocuklar üzerinde olumsuz etki oluşturabilecek” içeriklere karşı ilgili kurum ve kuruluşlar “gerekli bütün tedbirleri” gecikmeden alacak. “Basın ve Yayım Faaliyetleri” konulu genelgede, son günlerde özellikle yabancı yayınların uyarlaması şeklinde ekrana gelen bazı içeriklerin toplum üzerinde “yıkıcı etkilere” sahip olduğu, bu tür yapımlara karşı gerekli tedbirlerin alınacağı belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.