Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (31 Ocak 2022): Kılıçdaroğlu’na “hain” diyen çocuk

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Volkan Kutluer, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da bugün hava çok bulutlu, sıcaklık en düşük 2, en yüksek 8 derece olacak. Ankaralılar’ı kar yağışlı bir gün bekliyor,  sıcaklık en düşük -4, en yüksek -2 derece. İzmir bulutlu 12, Antalya gök gürültülü sağanak yağışlı 12, Diyarbakır ise karla karışık yağmurlu 6 derece olacak.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

Dün (30 Ocak) Trabzon’da, belki de siyasi tarihimizde bir ilk yaşandı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon’da toplu açılış törenine katıldı. Erdoğan’ın, yaptığı konuşmanın ardından bir çocuk sahneye çıktı, Erdoğan’dan mikrofonu istedi, Erdoğan mikrofonu çocuğa verdi ve çocuk, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili söylemlerde bulundu. Çocuğun Kılıçdaroğlu ile ilgili söylemlerine Erdoğan ve bakanların gülümsemesi dikkat çekti. Yaşanan bu olayın ardından Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından “Lütfen küçük çocuğumuzla ilgili haberi paylaşmayın, kötü söz söylemeyin. O daha çok küçük“ diye yazdı. CHP lideri, dün akşam (30 Ocak) katıldığı Kocaeli Muhacir Evi Açılış Töreni’nin ardından basın mensuplarına konu ile ilgili kısa bir değerlendirme de yaptı.

 

Kılıçdaroğlu siyasetin gündemini belirlemeye devam ediyor. Akşam saatlerinde yeni bir video yayınlayan CHP lideri, Erdoğan’a bağlı olduğunu iddia ettiği trol ağını ifşa etti.

Tüm bu gelişmelerden önce Medyascope stüdyolarındaydı Kılıçdaroğlu. Ruşen Çakır’ın sorularını cevaplamaya gelen CHP lideri, Medyascope’u övdü.

Kılıçdaroğlu, Çakır ile yayınında Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanlığı seçimlerini ilk turda kazanacağını söyledi, helalleşme çağrısını yineledi.

Ruşen Çakır da kendi yayınında Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün görevinden istifa etmesini, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Sait Erdal Dinçer‘in görevinden alınmasını değerlendi.

Peki bugün bizi başka ne bekliyor siyasette? CHP Merkez Yönetim Kurulu saat 13:30’da Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da 13:00’te Meclis’te basın toplantısı düzenleyecek.

Bugün ayrıca Bahreyn’den ziyaret var. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bahreynli mevkidaşı Abdullatif bin Raşid ez-Zeyyani ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Ekonomi ile devam ediyoruz.

Yılın başında elektriğe gelen zam oranları faturalara yansımaya başladı. Aylık 150 kilovatsaatin altında harcama yapan abonelerin faturalarına yüzde 50’lik zam yansıtılırken, harcama 150 kilovatsaatin üstüne çıktıkça faturaya yansıtılan zam oranı da artıyor. Medyascope, elektriğe gelen zamları esnafa sordu.

Hepsi-Jet çalışanları, 2022 yılı için paket başı 1 liralık zam teklifine karşı eylemlerini sürdürüyor. Kontak kapatma eyleminin ardından cumartesi günü (29 Ocak) İstanbul-Şişli’deki Trump Towers binası önünde açıklama yapan eylemci kuryelerin, Hepsiburada yöneticileri ile görüşme talebi reddedildi. Hepsi-Jet kuryeleri, dün (30 Ocak) yazılı bir açıklama ile vatandaşları Hepsiburada’yı boykot etmeye çağırdı.

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 50 kuruş, euro kuru ise 15 lira 09 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1 bin 983 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 778 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 91,33 dolar.

Türkiye İstatistik Kurumu saat 10:00’da, Aralık 2021 dönemi dış ticaret ile 2021 yılına ilişkin dördüncü çeyrek ve yıllık turizm istatistiklerini açıklayacak.

Dünya gündemiyle devam ediyoruz.

Birleşmiş Milletler, 2020 yılında Yemen’de Husi isyancıların saflarına kattığı yaklaşık 1.500 çocuğun öldüğünü söyledi. Güvenlik Konseyi’ne sunulan raporda ayrıca, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun düzenlediği hava saldırılarının da hâlâ çok sayıda sivilin ölümüne yol açtığı vurgulandı.

Savaşın başladığı 2015 tarihinden bu yana, 10 binden fazla çocuk hayatını kaybetti.

Portekiz devlet televizyonunun açıkladığı sandık başı anket sonuçlarına göre, ülkede gerçekleştirilen erken genel seçimleri Sosyalist Partsi (PS) kazandı. Sosyalist Parti’nin 230 sandalyeli mecliste, yüzde 37-42 aralığında oy alarak 102-116 arasında milletvekiline sahip olacağı belirtildi.

Kuzey Kore’de Pyongyang yönetimi, orta menzilli balistik füze Hwasong-12’nin denendiğini açıkladı. Kuzey Kore resmi haber ajansı, füzenin “isabet oranını teyit etmek için” ateşlendiğini ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un denemeye katılmadığını bildirdi. Japonya Denizi’nde gerçekleştirilen denemelerde orta menzili füzeler 2 bin kilometre yüksekliğe ulaştı.

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Galatasaray’da Christian Luyindama ile yollar ayrıldı. Sarı-kırmızılı kulüp, Luyindama’nın Suudi Arabistan ekibi Al-Taawon’a transfer olacağını TFF’ye bildirdi ve oyuncunun lisansını iptal etti.

Afrika Uluslar Kupası’nda çeyrek final heyecanı sona erdi. Mısır, Fas’ı 2-1, Senegal ise Ekvator Ginesi’ni 3-1 mağlup ederek yarı finale yükseldi. Yarı finalde Burkina Faso-Senegal ve Kamerun-Mısır karşılaşmaları oynanacak. 

ING Basketbol Süper Ligi’nin 19. haftasında Anadolu Efes, sahasında Fenerbahçe Beko’yu 91-71 yendi.  Lacivert-beyazlı ekip, bu sonuçla 14. galibiyetini elde ederken, Fenerbahçe Beko dördüncü kez parkeden mağlup ayrıldı.

Sakatlığı nedeniyle uzun süre kortlardan uzak kalan Rafael Nadal, müthiş bir geri dönüşe imza attı. 35 yaşındaki İspanyol raket, setlerde 2-0 geriye düştüğü maçta Daniil Medvedev’i 3-2 yenip Avustralya Açık Tek Erkekler’de şampiyon oldu. Avustralya Açık zaferi ile 21. Grand Slam şampiyonluğunu elde eden Rafael Nadal, Roger Federer ve Novak Djokovic’i bu alanda geride bırakmayı başarıp zirveye yerleşti.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 88 bin 145 yeni vaka tespit edildi. 189 kişi ise yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarda toplam uygulanan doz sayısı 141 milyon 778 bin 517’ye çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 11.00’de Ali Deniz Çakır moderatörlüğünde “Z Kuşağı Tartışıyor” var. Saat 13:00’te “Kemal Can ile 5 Soru 10 Cevap”, 18:00’de Melis Oğuz’un sunumuyla “Mekan ve İnsan” ekranlarımızda olacak. Saat 20:00’de Gökçe Çiçek Kösedağı’nın sorularıyla “Bir Kadın”ı, 21:30’da ise Cengiz Özdemir ve Ozan Sağsöz’ün moderatörlüğünde “Kültür & Tarih Sohbetleri”ni izleyebilirsiniz. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.