Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gözaltına alınan Farplas işçilerinin tamamı serbest bırakıldı

Kocaeli’ndeki Farplas otomotiv fabrikasında işten atılan arkadaşlarının geri alınması ve sendikal hakları için iş bırakan işçiler gözaltına alındı. Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş), aralarında sendika yöneticilerinin de olduğu 200 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi işçilerin tamamının öğleden sonra serbest bırakıldığını açıkladı.

Kocaeli-Çayırova’daki organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren Farplas’ta çalışan işçiler, ücret artışı talebiyle geçen hafta iş bırakma eylemi yaptı. Eylemin ardından en az 100 işçi işten atıldı. İşçiler, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş’te örgütlendi ve sendika yetki kazandı.

Sendikadan aldığımız bilgilere göre, atılanların işe geri alınması ve sendikalı çalışma haklarının tanınması için 00.00-08.00 vardiyasındaki işçiler iş bırakarak fabrikaya kapandı. İşten atılan işçiler de fabrikaya geldi.

Fabrika önüne çevik kuvvet ekibinin gelmesi üzerine bir grup işçi fabrika çatısından taleplerini dile getirdi.

Diğer fabrikalardan işçiler dayanışmaya geldi

Sabah saat 07.00 sularında fabrikadaki işçiler ve sendika yöneticileri gözaltına alınarak Çayırova Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi 108 kişinin hâlâ gözaltında olduğunu, işçilere “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali ve konut dokunulmazlığının ihlali” suçlamalarının yöneltildiğini ve ifadelerinin ardından serbest bırakılacaklarını duyurdu.

Giriş-çıkışların yasaklandığı fabrika çevresinde polis varlığı sürerken diğer fabrikalarda işçiler dayanışma için polis barikatları önünde bir araya geldi.

“Gözaltındakiler serbest bırakılsın”

DİSK’in sosyal medya hesabından “Atılan işçiler geri alınsın. Çevik fabrikadan çekilsin. Anayasal hak olan sendika tanınmalıdır” çağrısı yapıldı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da “Gözaltına alınan arkadaşlarımız anayasal haklarını, sendikalı çalışma haklarını kullanmak istemiştir. Farplas’ta suç işleyen gözaltındaki işçiler değil, işverendir! Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın” paylaşımını yaptı.

ÇHD: Tamamı serbest bırakıldı

ÇHD İstanbul Şubesi saat 13:46’da resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada gözaltına alınan işçilerin tamamının serbest bırakıldığını duyurdu.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.