Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Portekiz’deki seçimlerin galibi Sosyalist Parti

Portekiz’deki erken genel seçimleri iktidarda bulunan Sosyalist Parti (PS) meclis çoğunluğunu elde ederek kazandı. Mevcut Başbakan Antonio Costa, seçim sonrası açıklamasında, “Meclis çoğunluğunu yakalamak mutlak güç anlamına gelmez. Demokraside kimse tek başına yönetemez. Portekizliler’i temsil eden tüm siyasi partilerle diyalog kuracağım” dedi.

Antonio Costa

2019’dan bu yana azınlık hükümetiyle iktidarda bulunan Sosyalist Parti (PS) lideri ve Başbakan Antonio Costa, 230 sandalyeli Portekiz Meclisi’nde 117 veya 118 milletvekili kazanacaklarını ve ülkeyi gelecek dört yıl boyunca yöneteceklerini söyledi. Costa ve partisi 2019’daki seçimlerde parlamentoda 108 sandalye kazanmıştı.

Seçimleri Sosyalistler’in kazanmasının ardından Costa destekçileri, sokaklarda kutlama yaptı ve Karanfil Devrimi’nin marşı “Grandola”yı söyledi.

Koronavirüs salgınına rağmen beklenenden daha yüksek bir katılım oranının -yaklaşık yüzde 57- olduğu seçimleri PS’nin kazanması, seçim öncesi ülke genelinde yapılan anket sonuçlarına göre sürpriz oldu. 2019’daki seçimlere katılım oranı yüzde 48,57’ydi

“Mutlak çoğunluk mutlak güç anlamına gelmez”

Seçim sonuçlarının ardından zaferini kutlayan açıklamasında Costa, ““Meclis çoğunluğunu yakalamak mutlak güç anlamına gelmez. Demokraside kimse tek başına yönetemez. Portekizlileri temsil eden tüm siyasi partilerle diyalog kuracağım” dedi.

2015’ten beri başbakanlık koltuğunda oturan Costa, Portekiz’in koronavirüs salgını sırasında dibe vuran ekonomisini düzeltip kemer sıkma politikasını gevşetmiş ve Avrupa genelindeki en başarılı aşılama kampanyalarından birini yöneterek takdir toplamıştı.

Seçim sonuçlarıyla Portekizliler, 2022 bütçesinin mecliste kabul edilmesini önleyerek, ülkeyi erken seçime götürmeye zorlayan Sol Blok (BE) ve Komünist Parti ile Yeşiller ittifakı Birleşik Demokratik Koalisyonu’nu (CDU) da cezalandırmış oldu. Alınan sonuçlara göre BE’nin milletvekili sayısı 19’dan dörde, CDU’nun da 12’den beşe indi.

Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa’nın 1 Şubat’ta seçimlerin galibi Costa’ya hükümeti kurma görevini vermesi bekleniyor. Böylece 60 yaşındaki Costa, Portekiz tarihinde en uzun süre başbakanlık görevini üstlenen siyasetçi olma unvanını da elde edecek.

İlk kutlama İspanya Başbakanı Sanchez’den

Costa’nın seçim zaferi nedeniyle ilk kutlayan lider, İspanya Başbakanı ve Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro Sanchez oldu. Sanchez sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Ülkelerimizde ve Avrupa’da karşılaştığımız zorluklara sosyalist bir yanıt vermeye birlikte devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.