Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uydu görüntüleri yayınlandı: İşte Kuzey Kore’nin füze denemeleri

Kuzey Kore resmi medyasında, beş yıl içindeki en güçlüsü olduğunu iddia ettiği füze denemelerine ait fotoğraflar yayınlandı. Pyongyang yönetimi bugün (31 Ocak), Hwasong-12 uzun menzilli balistik füze denemeleri gerçekleştirdiğini duyurdu.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA’nın paylaştığı fotoğrafların ikisinde fırlatma anı, diğerlerinde uçuş görülüyor. Sadece geçen ay yedi füze denemesi düzenleyerek bir rekor kıran Kuzey Kore, bu sebeple Güney Kore, ABD ve Japonya gibi birçok ülkenin tepkisiyle karşılaştı.

Birleşmiş Milletler (BM) kararları, Kuzey Kore’nin balistik ve nükleer silah test etmesini yasaklıyor. Bu sebeple Doğu Asya ülkesine sert yaptırımlar uygulanıyor. ABD’li yetkililer, Kuzey Kore’nin son eylemlerinin Vaşington-Pyongyang arasında yeni görüşmeler yapılması ihtiyacını ortaya koyduğunu söyledi.

Füzeleri ilk Japonya ve Güney Kore tespit etti

Pazar günü (30 Ocak) hava savunma sistemleri aracılığı ile füzeleri tespit eden Japonya ve Güney Kore, füze denemelerini rapor eden ilk ülkeler oldu.

Ateşlenen Hwasong-12 füzesinin, uzak menzilli balistik füzenin ortalama menzili kadar yol aldığı belirtildi. 800 kilometrelik bir mesafe alan füzenin, Japonya sularına düşmeden önce 2000 kilometre irtifaya ulaştığı da kaydedildi.

Söz konusu füzenin, standart bir yörüngede ve tam güçte 4000 kilometre uzağa ulaşabileceği tahmin ediliyor.

KCNA, denemenin füzenin isabet oranını doğrulamak için gerçekleştirildiğini ve “komşu ülkelerin güvenliği dikkate alınarak özellikle uzağa ateşlendiğini” bildirdi.

Devlet ajansı ayrıca, bazı yorumcular tarafından füzenin başına takılmış kameralar ile çekildiği iddia edilen ilgi çekici görüntüler paylaştı. Görsellerden biri füzenin ateşlenme anını bir diğeri ise uçuş halini gösteriyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, üç hafta önceki hipersonik füze denemelerinin aksine, pazar günkü denemeleri gözlemlemek için sahada bulunmadı.

Füze denemesi neden gerçekleştirildi?

Kuzey Kore analisti Ankit Panda’ya göre Kim Jong-un’un yokluğu ve medyada kullanılan dil, denemenin yeni bir teknoloji gösterisinden ziyade füzenin işleyişini doğrulamak için gerçekleştirildiğini gösteriyor.

Füze denemesi eski ABD Başkanı Donald Trump öncülüğünde gerçekleşen ve Kuzey Kore’nin balistik ve nükleer faaliyetlerini yavaşlatan ABD-Kuzey Kore görüşmelerinin ardından bir ilk olması açısından önem taşıyor.

Hwasong-12 en son 2017 yılında test edilmişti. Bu testte fırlatılan altı füzeden iki tanesi Japonya’nın Hokkaido Adası’nın üzerinden geçerek bölge sakinlerinin uyarılmasına neden olmuştu.

2018’de Kim Jong-un ve Donald Trump arasında gerçekleşen görüşmelerde Kuzey Kore nükleer ve balistik silah faaliyetleriyle ilgili bir moratoryum ilan etmiş ancak ertesi yıl Kim, bu ilanın artık bağlayıcı olmadığını açıklamıştı.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon-Jae, pazar günkü açıklamasında “Kuzey Kore’nin son füze denemesi ile moratoryum ilanını yok etmeye yaklaştığını” söyledi.

Kuzey Kore lideri tarafından yeni yıl konuşmasında da vurguladığı son füze denemelerinin ardında birden fazla neden yatıyor.

Analistler bu nedenlerin, Kim Jong-un’un ABD’yi uzun süredir engellenen görüşmelere geri çekme isteği, bölgesel ve küresel aktörlere karşı güç gösterisi ile yeni mühendislik ve askeri komut sistemlerini test etmek olabileceğini belirtiyor.

Mart ayında Güney Kore’de başkanlık seçimlerinin yapılacağı ve bu hafta Pekin Olimpiyatları’nın açılış etkinliklerinin düzenleneceği göz önüne alındığında, füze denemelerinin zamanlaması da manidar.

Güney Kore’de yaşayan ve Troy Üniversitesi’de çalışan uluslararası ilişkiler profesörü Dr. Daniel Pinkston, konuyla ilgili şu yorumda bulundu:

“Bu faaliyetler, Kuzey Kore’nin yeni gelecek Güney Kore devlet başkanının gözünü korkutmaya yönelik geçmiş davranışlarıyla örtüşüyor.”

Füze denemelerinin, ABD yaptırımları, koronavirüs salgını ve on yıllardır süren yanlış yönetim sebebiyle Kuzey Kore’de yaşanan ekonomik sıkıntılarla beraber artış gösterdiğine de dikkat çekiliyor.

ABD, bu ayın başında Kuzey Kore’ye daha fazla ekonomik yaptırım uygulama kararı almıştı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.