Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: “Kapatma davasını çökerteceğiz”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında konuştu. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı elektrik tarifelerinin yeniden düzenlenmesine ilişkin konuşan Sancar, “Güya indirim diye sunulan şey halkın cebinden kepçeyle alınan paraların çay kaşığı ile iade edilmesinden başka bir anlam ifade etmiyor” dedi. Sancar, Kobani ve kapatma davasına ilişkin ise “Kobani kumpas ve kapatma davalarını çökerteceğiz” diye konuştu. 

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Kobani kumpas davası, ellerinde kaldı. O kadar çürük iddianameler, mizansen yargılamalarla ele güne rezil oldular. Yargılanan arkadaşlarımız bu rejimi her konuşmalarında mahkûm ediyorlar. İntikam ve siyasi tasfiye davasıdır. Kapatma davasının zihniyeti ve amacı aynıdır. Kapatma ve Kobani davasını boşa çıkaracağız, çökerteceğiz” dedi. 

Elektrik faturalarında yapılacak düzenlemeye tepki 

Vatandaşın 2022 yılına yüzde 100’e varan zamlarla girdiğini hatırlatan Sancar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı elektrik faturalarındaki yeni düzenlemeye ilişkin şunları söyledi: 

“Şikayetler, itirazlar üzerine yeni bir düzenleme yapıldı. Alt miktar sınırı biraz daha artırıldı ama bunun bir çözüm olmayacağını anlamak için, mütevazi ölçüde yaşayanlar bilir. Ayrıca rakamlara dökmeye gerek bile yok. Bu güya indirim diye sunulan şey, halkın cebinden kepçeyle alınan paraların çay kaşığı ile iade edilmesidir. Vatandaşların bundan kurtulmasının yolu vardır. Öncelikle yapılması gereken şey, elektrik hizmetlerinin kamulaştırılmasıdır.”

Başkanlık sistemi eleştirisi 

İktidarın “baskıcı zihniyetinin” yaygınlaştığını aktaran Sancar, kabinedeki değişiklikleri ise şöyle değerlendirdi:  

“Mesele makamlarda, şahıslarda değil, sistemin kendisindedir. Bu nedenle bu sistemi, rejimi, iktidarı değiştirmek zorundayız. Onlar istedikleri kadar TÜİK ve Merkez Bankası başkanını, adalet bakanını değiştirerek bir şeyler yapmaya çalışsa da sorun sistemin kendisidir.”

Muhalefete “birlikte yürüme” çağrısı 

20 Mayıs 2016’da HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırıldığını ve iktidarın 2018’de yapılan başkanlık sistemi referandumunu HDP’yi etkisiz hale getirerek kazandığını hatırlatan Sancar, muhalefete şu çağrıda bulundu: “Dokunulmazlıkları kaldırmayı gündeme getirmenin barış imkânlarını tümüyle yok etmek gibi bir amacı var. Muhalefet 2016’daki olaylardan ders çıkarmış olsun. Çağrılarımızı her seferinde yineleyeceğiz. Birlikte yürümeliyiz, bir avuç soyguncuya, talancıya, sömürücüye karşı milyonların ortak mücadelesini mutlaka yaratmalıyız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.