Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), “Türk Lirası’na dönüşümün desteklenmesi” kapsamında bankaların mevduat hesabına uygulayacağı azami faiz oranını belirlemeye yetkili kılındı.
TCMB’nin, döviz ve altın hesaplarından kamuoyunda “kur korumalı mevduat hesabı” olarak da bilinen “Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi” hakkında tebliğlerinde yapılan değişiklikler, Resmi Gazete’nin bugünkü (1 Şubat) sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yapılan değişiklik sonucu, altın hesapları, döviz tevdiat hesapları ve katılım fonlarının vadeli Türk Lirası mevduat veya katılma hesaplarına dönüşümüne ilişkin maddelere yeni bir bent eklendi. Eklenen bent ile Merkez Bankası, bankaların mevduat hesabına uygulayacağı azami faiz oranını belirlemeye yetkili kılındı.
“Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” ile “Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ”, altın ve döviz cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarını, TL vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştüren yurtiçi yerleşik gerçek kişilere sağlanacak desteğe ilişkin usul ve esasları düzenliyor.
Yurtdışındaki Türk vatandaşları için düzenleme
Resmi Gazete’de yayımlanan diğer bir karara göre, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da döviz hesaplarını TL’ye çevirebilecek.
Yurtdışında yaşayan vatandaşlar da Türkiye’deki hesaplarını TL’ye dönüştürülebilecek.
Yurtdışında yerleşik vatandaşlar mevduat ve katılım sistemi Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) hesaplarıyla işlem gerçekleştirilecek.
Dolar, euro ve sterlin cinsi hesaplarını TL’ye dönüştüren Türk vatandaşları, destek uygulamasından yararlanabilecek.
Anapara Türk Lirası üzerinden hesaplanacak
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Banka tarafından Merkez Bankası’nın hesabına aktarılan dövizler, Merkez Bankası tarafından dönüşüm kuru üzerinden satın alınacak ve karşılığı TL ilgili bankaya aktarılacak.
İlave getiri döviz bazında anaparanın TL karşılığı üzerinden hesaplanacak ve TL olarak ödenecek.
Vade sonunda YUVAM hesabı sahibine anapara ile faiz, katılma hesabı sahibine ise vade sonundaki katılma hesabı bakiyesi banka tarafından ödenecek.