Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA Panorama (24): Alperen Şengün, Hakeem Olajuwon ile birebir çalıştı – Chris Paul’un kariyerinin sonunda, Ayo Dosunmu’nun ise ilk sezonundaki göz dolduran performansları

NBA’de iyiden iyiye takas penceresinin sonuna yaklaşılırken sezonun 16. haftasına giriş yaptık. 24. NBA Panorama’nın gündem maddeleri Alperen Şengün’ün Hakeem Olajuwon ile birebir çalışması, Chris Paul ve Ayo Dosunmu’nun performansları, James Harden’ın Brooklyn Nets’deki memnuniyetsizliği ve geri dönüşlerin takımı Los Angeles Clippers.

1) Chris Paul yıllanmış şarap gibi

“İyi yaşlanma” konusu açıldığında LeBron James’e düzülen methiyelerden, Chris Paul’un da nasibini alması gerekiyor. 36 yaşındaki Paul, NBA’deki 17. sezonunda, %49 saha içi yüzdesiyle 14.8 sayı, 10.3 asist, 4.6 ribaund, 2.1 top çalma ortalamalarını, maç başına yalnızca 2.3 top kaybıyla tutturmuş durumda.

Legion Sports’un ortaya koyduğu veriye göre NBA’de 10+ asist ortalamasını, maç başına üçten az top kaybederek yakalayan son oyuncu, yine Chris Paul (2015-16) idi. NBA’in en iyi dereceye sahip (.816) takımına Devin Booker ile birlikte liderlik eden Chris Paul, “Point God” lakabını aldığı kariyerinin en yüksek asist ortalaması yakaladığı beşinci sezonunu geçiriyor.

Paul‘un son dönemde iyiden iyiye yükselen performansı, NBA’de 15. haftanın Batı Konferansı’nda en iyi oyuncusu seçilmesiyle ödüllendirildi. Ayrıca Phoenix Suns, 11 Ocak tarihinden bugüne 10 maçtır kazanıyor ve bu, sezonun onlar adına ikinci çift haneli galibiyet serisi yakalanan dönemi.

Suns 2021’de 30 Ekim tarihinden 2 Aralık’a kadar kulüp rekoru olan 18 maçlık galibiyet serisi yakalamıştı. Aynı sezonda birden fazla 10+ maçlık galibiyet serisi yakalayan son takım, 2017-18’de 11-14-17 maçlık üç seri yakalayan ve sezonu 65-17 dereceyle bitiren Houston Rockets olmuştu. 

2) James Harden Brooklyn Nets’te mutlu değil

Bleacher Report’tan Jake Fischer’a göre James Harden, Brooklyn Nets’te olmaktan memnun değil. 13 yıllık NBA kariyerinde hiçbir zaman serbest oyuncu olmayan Harden’ın, Nets ile sözleşmesi 2022-23 sezonunda sürüyor ancak 2022’de oyuncu opsiyonu var. Bleacher Report kaynaklarına göre Brooklyn’e şampiyonluk hedefiyle gelen James Harden, yazın şansını başka bir takımda denemeyi gözden geçiriyor.

Kaynaklara göre Harden, Kyrie Irving’in “part-time” oyuncu durumundan memnun değil. Harden’ın memnun olmadığı bir diğer konu, Steve Nash’in değişken rotasyon tercihleri. 32 yaşındaki süperstar, Nash’in maç sonundaki beş tercihlerini anlık sıcaklığa göre yaptığını düşünüyor.

Ayrıca New York ve Texas (Houston) eyaletleri arasındaki vergi farklılığı, James Harden’ı düşündüren üçüncü konu. Bu noktada akıllara doğal olarak takas yapmak isteyen Daryl Morey ve Philadelphia 76ers geliyor ancak 10 Şubat günü kapanacak takas penceresi öncesi 76ers ve Nets arasında bir takas senaryosu, gerçekçi gözükmüyor.

Bu süreçte Kevin Durant ve James Harden’dan yoksun kadrosuyla dört maçtır kaybeden Brooklyn Nets, 29-20 derecesi ile Doğu Konferansı’nda altıncı sıraya geriledi. 

3) Alperen Şengün, Hakeem Olajuwon ile birebir çalıştı

Son iki maçta 11 ve 12 dakika parkede kalan Alperen Şengün tarafında sevindirici haber, Toyoto Center’da antrenman anlamında geldi. Houston Rockets ve NBA efsanesi pivot Hakeem Olajuwon, Alperen ile birebir antrenman yaptı.

Houstonlılar’ın ve ABD medyasının çok beğendiği Alperen Şengün’ün ayak hareketleri ve pas becerisi, Olajuwon’a benzetiliyor. Bu nedenle bu haber, yalnızca Türkiye’de heyecan uyandırmadı. Antrenmanın ardından Ari Alexander’a konuşan Olajuwon, Alperen hakkında, “Öğrenmeye açık, bu çok önemli. Sağlam bir temeli var, detaylar üzerine çalıştık. Yaratıcı, kurnaz ve özgüvenli bir oyuncu” yorumunu yaptı.

Houston Rockets’ın paylaşımı:

Ari Alexander’ın paylaşımı:

Darius Garland’ın eksikliğinde New Orleans Pelicans maçına oyun kurucu pozisyonunda başlayan ve 38 dakika parkede kalan Cedi Osman, 12 asist ile takımın ihtiyacına verebileceği en iyi cevabı verdi ve kariyer asist rekorunu kırdı. Saha içinden istediği yüzdeyi yakalayamamasına rağmen (3/16) takımının galibiyetinde önemli pay sahibi oldu.

Cedi Osman’ın Pelicans maçı performansı:

Maç sonunda Cedi’nin açıklamaları:

Furkan Korkmaz geçen cuma (28 Ocak) gününden bu yana parkeye çıktığı tek maçta Sacramento Kings karşısında 17 dakika süre aldı ve 5 sayı, 1 ribaund, 1 asist ve 3 top çalmayla oynadı.

4) “Comeback Clippers”

Ty Lue yönetiminde Los Angeles Clippers, geri dönüşlerin takımı oldu. Sezon başından beri Kawhi Leonard, 22 Aralık’tan beri de Paul George’dan yoksun mücadele eden Clippers, 26-27 derecesiyle play-off resminde (8.) kalmaya devam ediyor.

Bu sezon üç kez 20+ farktan dönerek maç kazanan Clippers, son olarak Washington Wizards karşısında 35 sayı farkı kapatarak galibiyete uzandı. Maç boyu Los Angeles ekibi yalnızca, maçın bitimine 1.9 saniye kala Luke Kennard’ın 3+1 değerindeki isabetiyle öne geçti.

Clippers – Wizards maç sonu:

NBA.com editörü John Schuhman’ın ortaya koyduğu istatistik, durumun çarpıcılığını özetliyor: Bu sezon 24 sayı gerideyken Clippers’ın derecesi 3-5 iken diğer takımların derecesi toplamda 2-189. Diğer iki galibiyete Los Angeles Lakers karşısında Oklahoma City Thunder ile Boston Celtics karşısında New York Knicks imza attı.

John Schuhman’ın paylaşımı:

5) Çaylak Ayo Dosunmu parlıyor

2021 NBA Draftı’nda Chicago Bulls’un 38. sıra seçimi Ayo Dosunmu, bu sezon seçildiği yere göre beklentileri en çok aşan çaylakların başında geliyor. Illinois Üniversitesi mezunu ve Chicagolu Dosunmu, önce parkeye getirdiği savunma katkısı ve pozitif enerjiyle dikkatleri çekti. Ardından farklı dönemlerde Lonzo Ball, Alex Caruso, Zach LaVine’in önemli sayıda maç kaçırması sonucu doğan fırsatları iyi değerlendiren Ayo, sınırlı Bulls rotasyonunda sivrildi. 2000 doğumlu Ayo Dosunmu yeni yılda 16 maçta maç başına 32.3 dakika süre buldu ve %52.6 saha içi, %44.4 üçlük yüzdesiyle 10 sayı, 3.9 ribaund, 4.1 asist, 1 top çalma ortalamaları yakaladı.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.