Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’nde hukuk fakültesi lisans programı Senato’dan geçti

Boğaziçi Üniversitesi Senatosu, bugünkü (2 Şubat) toplantısında, bazı üyelerin itirazlarına rağmen hukuk fakültesi lisans programının Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) gönderilmesini oyçokluğuyla kabul etti. Karara tepki gösteren akademisyenler, Senato ile tüm kurul ve komisyonların işlevsiz hale getirildiğini, bunun üniversitenin kurumsal yapısına bir darbe niteliği taşıdığını belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen Senato toplantısında, 7 Şubat 2021’de Resmi Gazete’de yer alan cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulmasına karar verilen hukuk fakültesinin lisans programı Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) gönderilmek üzere oylamaya sunuldu.

Senato üyesi akademisyenlerin itirazlarına rağmen hukuk fakültesi lisans programı oyçokluğu ile YÖK’e gönderilmek üzere Boğaziçi Üniversitesi Senatosu’ndan geçti.

Akademisyenlerden açıklama

Toplantının ardından Senato üyesi bir grup akademisyen açıklamada bulundu.

Açıklamada Boğaziçi Üniversitesi Senatosu’nun 2017 yılındaki toplantıda alınan kararlarını hatırlatan akademisyenler, yeni bir lisans programı açılması kararının önerilen programın sırasıyla Lisans Eğitim Komisyonu, Akademik Kurullar Komisyonu ve Senato Usul ve Esaslar Komisyonu’nda görüşülüp onaylandıktan sonra Senato gündemine alınabileceğini belirtti.

Açıklamada akademisyenler, Senato ve tüm kurul ve komisyonların işlevsiz hale getirildiğini, bunun üniversitenin kurumsal yapısına bir darbe niteliği taşıdığını da vurguladı.

Açıklamanın tam metni şöyle:

“Bugün (2 Şubat) yapılan Senato toplantısında hukuk fakültesi lisans programı Senato’nun ilgili alt kurul ve komisyonlarında görüşülüp onaylanmadan gündeme alınmış ve senatörlerin itirazlarına rağmen program önerisi YÖK’e gönderilmek üzere oya sunulmuştur.

17 kişinin bulunduğu toplantıda karar yeter sayısı, vekalet edilen ve uhdede bulundurulan dekanlık makamları da sayılarak, 12 olarak ilan edilmiştir. Yapılan oylamada, hukuk fakültesi lisans programı yedi kişinin kullandığı 12 oy ile onaylanmıştır.

2017/13 sayılı Senato toplantısında alınan karar uyarınca yeni lisans programları sırasıyla Lisans Eğitim Komisyonu, Akademik Kurallar Komisyonu ve Senato Usul ve Esaslar Komisyonunda görüşülüp onaylandıktan sonra Senato gündemine alınır.

Toplantıda bu yönde yapılan uyarılar dikkate alınmamış, programın Senato’da onaylanıp, YÖK’e gönderilmesini takiben ilgili kurul ve komisyonların gerekli revizyonlar üzerinde çalışacağı ifade edilmiştir.
Senato ile kurul ve komisyonları tamamen işlevsiz hale getiren bu uygulama ile kurumsal yapımız ağır bir darbe daha almıştır. Bu durum üniversitemize telafisi zor hasarlar verecektir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.