Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deniz Poyraz davasının Kayseri’ye alınmak istenmesine HDP’den tepki – Ümit Dede: “İzmir’den kaçırılmasına müsaade etmeyeceğiz” 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, Deniz Poyraz davasına ilişkin olarak HDP Genel Merkezi’nde açıklamada bulundu. Deniz Poyraz’ın katili Onur Gencer’in talebi doğrultusunda davanın Kayseri’ye alınmak istendiğini aktaran Dede, konuya ilişkin hukuki süreç yürüteceklerini belirterek, “Katilin talebi gerçeklerin ortaya çıkmasını engelleme girişimidir” dedi.

HDP İzmir İl Başkanlığı binasında 17 Haziran 2021 tarihinde katledilen Deniz Poyraz’ı öldüren Onur Gencer’in yargılandığı davaya ilişkin yeni gelişmeleri aktaran Ümit Dede, şunları söyledi:

“Katliamın gerçekleştiği günden itibaren İzmir Valiliği’nin, kentteki kolluk güçlerinin ve soruşturmayı yürüten savcının ciddi ihmallerinin olduğunu ve olayın bütün gerçekliğiyle açığa çıkması için değil, gerçekliği örtmek için çaba içinde olduğunu ifade etmiştik. İki gün önce dosyaya giren bir yazışmadan Deniz Poyraz davasının şimdi de katilin talebi doğrultusunda İzmir’den alınarak Kayseri’ye taşınmasına dönük bir girişim olduğunu öğrendik.” 

Onur Gencer’in davanın Kayseri’ye alınması talebinin iki yönü olduğunu belirten Dede, sanığın can güvenliği ile ilgili bir sorun varsa prosedür olarak İzmir Valiliği’ne veya savcılığa başvurması gerekirken talebini Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) ilettiğini aktardı. Yargılamanın birinci ve ikinci duruşmalarında Gencer’in can güvenliğini tehdit edecek bir olayın yaşanmadığını vurgulayan Dede, “Katilin talebi üzerine CİMER, Adalet Bakanlığı’nı harekete geçirmiş ve Adalet Bakanlığı da İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve valilikten katilin can güvenliği ve davanın selamet içinde yürütülmesi konusunda görüş istemiştir” dedi. 

“Bu siyasi cinayetin gerçekliğinin ortaya çıkmasını engelleme girişimidir”

Daha öncede toplumsal, siyasi ya da ırkçı katliamların davalarının olayın gerçekleştiği yerlerden alınarak başka illerde görüldüğünü aktaran Dede, “Bu tür davalarda cezasızlık politikasının bir parçası olarak davayı başka illere kaçırma girişimleri oldu. Ali İsmail Korkmaz Eskişehir’de katledildi ama dava Kayseri’ye taşındı, sonuçta polis memuruna yedi aylık ceza verildi. Uğur Kaymaz’ın davasının Mardin’de görülmesi gerekirken, dava Eskişehir’e taşındı ve polisler beraat etti. Deniz Poyraz davasının başka bir yere taşınmak istenmesi katilin arkasındaki güçlerin ve bu siyasi cinayetin gerçekliğinin ortaya çıkmasını engelleme girişimidir” diye konuştu.  

Deniz Poyraz’ın ailesinin, avukatlarının ve sivil toplum kuruluşlarının ve HDP’nin bu davada, “maddi gerçeğin ortaya çıkmasından başka bir arzusu ve emeli” bulunmadığını aktaran Dede, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İzmir’de yaşayan aile, saldırıdan dolayı mağdur müşteki arkadaşlarımız ve avukatların, onları sahiplenen sivil toplum ve siyasi parti temsilcilerinin İzmir dışında görülmesi durumunda davayı takip edemeyeceklerini düşündüğü için bu talepte bulundu katil. Deniz Poyraz davasının İzmir’den kaçırılmasına müsaade etmeyeceğiz.”  

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.